Business & Finance Τετάρτη 20/01/2021, 20:59
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πως θα χρησιμοποιήσουν την ρευστότητα των 2,5 τρισ.δολαρίων οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Πως θα χρησιμοποιήσουν την ρευστότητα των 2,5 τρισ.δολαρίων οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Τεράστια είναι η ποσότητα του ρευστού που διαθέτουν σήμερα οι αμερικανικές επιχειρήσεις και την οποία δανείστηκαν από τις αγορές στη διάρκεια του 2020 για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνουν όλο αυτό το χρήμα, ειδικά εάν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

Η εταιρική Αμερική άντλησε το ποσό ρεκόρ των 2,5 τρισ.δολαρίων από τις αγορές ομολόγων το 2020. Από αυτές, οι εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεις πρόσθεσαν πέρυσι στους ισολογισμούς τους 1,3 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Capital IQ. Για ορισμένες, αυτή η χρηματοδότηση παραμένει άκρως σημαντική για την επιβίωσή τους, όπως αεροπορικές και αλυσίδες κινηματογράφων. Αλλες όμως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα χρησιμοποιήσουν αυτό το χρήμα:

1. Να το επιστρέψουν. 

Η πρώτη και ίσως πιο εύλογη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουν όλο αυτό το ρευστό για να μειώσουν το μέγεθος του δανεισμού τους. Ερευνα της Bank of America στο τέλος του 2020 έδειξε ότι οι περισσόστεροι διαχειριστές κεφαλαίου ζητούσαν από τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους μειώνοντας το βάρος του χρέους. 

2. Κεφαλαιακές δαπάνες.

Οι επενδυτές αρέσκονται στην ιδέα να δουν τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων να αφιερώσουν κεφάλαιο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ειδικά τώρα που οι επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε άκρως χαμηλά επιτόκια.  

3. Επαναγορά ιδίων μετοχών ή εξαγορές.

Μία άλλη επιλογή για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων είναι να ακολουθήσουν μία πιο επιθετική πολιτική, όπως εξαγορά ή επαναγορά ιδίων μετοχών σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσουν τους επενδυτές. Αναλυτές περιμένουν ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα δαπανήσουν περί τα 10 δισ.δολάρια αυτό το τρίμηνο για επαναγορά ιδίων μετοχών αφού πήραν το πράσινο φως από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον προηγούμενο μήνα για την επανέναρξη αυτών των προγραμμάτων. 

4. Να το διακρατήσουν.

Παρότι ουδέποτε ήταν πιο φθηνός ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις, ορισμένες εξ αυτών θα ακολουθήσουν πιο συνετή πολιτική, επιλέγοντας να διατηρήσουν πλεόνασμα ρευστού, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές προοπτικές. Παρά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού, τα «μαξιλάρια» ρευστότητας παρέχουν προστασία σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News