Business & Finance Δευτέρα 26/10/2020, 11:41
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λι Κουν-Χι: Ο «ερημίτης βασιλιάς» που μεταμόρφωσε τη Samsung σε παγκόσμια υπερδύναμη

Λι Κουν-Χι: Ο «ερημίτης βασιλιάς» που μεταμόρφωσε τη Samsung σε παγκόσμια υπερδύναμη

«Αλλάξτε τα πάντα, εκτός από τη γυναίκα και τα παιδιά σας», είχε πει κάποτε στους υπαλλήλους του ο Λι Κουν-Χι, ο θρυλικός πρόεδρος της Samsung, που πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 78 ετών. Με αυτή τη φιλοσοφία, ο «ερημίτης βασιλιάς», όπως τον αποκαλούσαν στην Κορέα, κατάφερε να μετατρέψει μια μικρή εταιρεία που παρήγαγε κινητά «μαϊμούδες» σε μία παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία και υπερδύναμη της τεχνολογίας, που άλλαξε την οικονομική μοίρα της χώρας του. 

Γεννημένος το 1942 στην πόλη Νταεγκού της Ν. Κορέας, ο Λι Κουν-Χι ήταν ο τρίτος γιος του ιδρυτή της Samsung. Όταν με το θάνατο του πατέρα του, ο Λι ορκίστηκε να μετατρέψει αυτή την εταιρεία φθηνών ηλεκτρονικών ειδών σε μία παγκόσμια δύναμη, πολλοί ήταν εκείνοι που τον αμφισβήτησαν. Όμως στα 27 χρόνια που παρέμεινε στο τιμόνι της Samsung, η εταιρεία είδε την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται σχεδόν 350 φορές και τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας να υποκλίνονται στην υπεροχή της. Το 2006 η Samsung ξεπέρασε την ιαπωνική Sony για να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στην παγκόσμια αγορά των τηλεοράσεων και το 2011 κατάφερε να εκθρονίσει την Apple από την κορυφή της παγκόσμιας αγοράς smartphones όταν το Galaxy S2 ξεπέρασε σε πωλήσεις το iPhone. 

Όλα ξεκίνησαν, όμως, με μία τεράστια φωτιά, στην οποία ο Λι Κουν-Χι έκαψε όλο το απόθεμα της Samsung! Περίπου 150.000 κινητά τηλέφωνα, φαξ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές χαμηλής ποιότητας παραδόθηκαν στις φλόγες, μπροστά στα μάτια 2.000 υπαλλήλων της εταιρείας, που είχαν συγκεντρωθεί για αυτή τη συμβολική στιγμή,  με την οποία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Samsung. 

Ο Λι αποφάσισε να μεταμορφώσει την εταιρεία όταν είδε τα προϊόντα της να μαζεύουν σκόνη στα ράφια ενός καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών στο Λος Άντζελες. Η Samsung απασχολούσε τότε 30.000 άτομα στην παραγωγή αυτών των φθηνών, χαμηλής ποιότητας συσκευών, όμως είχε και άλλους 6.000 υπαλλήλους που δουλειά τους ήταν να επισκευάζουν τα προϊόντα της που διαρκώς χαλούσαν. Η εταιρεία βρισκόταν «στο δεύτερο στάδιο του καρκίνου», όπως διαπίστωνε τότε ο Λι. 

Μετατρέποντας τη Samsung σε μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, με σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα σε πολλούς κλάδους, όπως οι ασφάλειες και η ναυτιλία, ο Λι έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ν. Κορέα, με περιουσία σχεδόν 21 δισ. δολαρίων. Παρόλα αυτά, μιλούσε σπάνια στα media και προτιμούσε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να κερδίσει το προσωνύμιο «ο ερημίτης βασιλιάς». 

Ως ο ηγέτης του μεγαλύτερου από τα chaebols της Ν. Κορέας (δηλαδή των μεγάλων οικογενειακών ομίλων που κυριαρχούν στην οικονομική ζωή της), ο Λι Κουν-Χι συνέβαλε στην οικονομική μεταμόρφωση της χώρας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως είχε και συχνά σκοτεινές σχέσεις με πολιτικούς και επιχειρηματίες. Δύο φορές καταδικάστηκε, πρώτα για δωροδοκία και μετά για φοροδιαφυγή, και έλαβε χάρη. 

Το Μάιο του 2014 υπέστη έμφραγμα, το οποίο πιστεύεται ότι τον άφησε σε κώμα. Παρότι διατηρούσε τον τίτλο του προέδρου, τα ηνία της εταιρείας πέρασαν ουσιαστικά στο γιο του, Λι Τζάε-Γιονγκ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News