Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 12:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Ποιοι ξένοι θεσμικοί τάσσονται κατά της αλλαγής διοίκησης

Ελλάκτωρ: Ποιοι ξένοι θεσμικοί τάσσονται κατά της αλλαγής διοίκησης

Κατά της αλλαγής διοίκησης στην Ελλάκτωρ που επιδιώκει η ολλανδική Reggeborgh αναμένεται να τοποθετηθούν ορισμένοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για θεσμικούς επενδυτές-μέτοχους της εταιρείας που συγκεντρώνουν πάνω από το 3,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και φέρονται να ενημέρωσαν σχετικά, ήδη πριν την αναβολή της γενικής συνέλευσης, ότι απορρίπτουν την πρόταση για αλλαγή της διοίκησης Καλλιτσάντση.

Οι μέτοχοι αυτοί φέρονται να υιοθετούν την σύσταση της μεγαλύτερης εταιρείας επιμέλειας μετόχων, της Institutional Shareholder Services (ISS) η οποία έχει εκδώσει σύσταση (voting recommendation) προς θεσμικούς επενδυτές να ψηφίσουν εναντίον της πρότασης για αλλαγή της διοίκησης.

Το ποσοστό αυτό πάντως, του 3,2%, αξιολογείται, από την πλευρά της Reggeborgh, ως πολύ μικρό και ως τέτοιο δεν αναμένεται να επηρεάσει την έκβαση της μετοχικής αντιπαραθέσεις που λαμβάνει χώρα στην Ελλάκτωρ, ειδικά αν ευσταθούν οι πληροφορίες που διαρρέει η ολλανδική πλευρά σύμφωνα με τις οποίες έχει εξασφαλιστεί στήριξη από μεγάλο αριθμό άλλων μετόχων που κυμαίνεται, αθροιστικά με τις ιδίας, μεταξύ του 35% και 40%.

Ελλάκτωρ: Ποιοι ξένοι θεσμικοί τάσσονται κατά της αλλαγής διοίκησης-1

Ομοίως υπενθυμίζεται πως ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η προαναγγελθείσα απόκτηση από την Invesco των Μπάκου -Καϋμενάκη του 18,3% της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση καίτοι η καταληκτική προθεσμία της 12ης Ιανουαρίου για την υλοποίηση του deal, βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας της Invesco με την Pemanoaro, παρήλθε. Αντιθέτως έγινε γνωστό πως η εν λόγω συμφωνία θα τροποποιηθεί με στόχο να υλοποιηθεί αλλά μένουν μόλις μία εβδομάδα μέχρι την γ.σ. της 27ης Ιανουαρίου.

Ο ολλανδικός όμιλος κατέχει επίσημα 14% περίπου των μετοχών και δικαίωμα να εξαγοράσει επιπλέον 12,55%, και έχει προτείνει την αλλαγή της διοίκησης της κατασκευαστικής εταιρείας και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της προτίμησής του.

Η Institutional Shareholder Services πάντως, με βάση και τα σχετικά έγγραφα, δεν εμφανίζεται να έχει πειστεί για την χρησιμότητα της πρότασης και προτείνει την απόρριψή τους.

Σημειώνεται ότι η Institutional Shareholder Services (ISS) είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών επιμέλειας μετόχων παγκοσμίως και εκπροσωπεί επενδυτές σε γενικές συνελεύσεις μετόχων κι άλλες εταιρικές δραστηριότητες. Απασχολεί πάνω από 2.000 υπαλλήλους σε 30 διαφορετικές τοποθεσίες. Δυνητικά, η στάση που εμφανίζονται να λαμβάνουν τώρα η ISS και οι ξένοι επενδυτές της Ελλάκτωρ που εκπροσωπεί θα μπορούσε αν μη τι άλλο να περιπλέξει την κατάσταση και τις αποφάσεις και άλλων ξένων και εγχώριων επενδυτών.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News