Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 17:43
BUSINESS STORY

Blue Grid: Η ενεργειακή μετάβαση ως επιχειρηματική ευκαιρία

Blue Grid: Η ενεργειακή μετάβαση ως επιχειρηματική ευκαιρία

Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, με φόντο την κλιματική αλλαγή, αναδύονται ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως τα εναλλακτικά καύσιμα. Η Blue Grid είναι μία από αυτές, με παρουσία εντός και εκτός συνόρων.

Mε έδρα την Αθήνα, είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ως προμηθευτής LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) για καταναλωτές εκτός δικτύου αγωγών, υλοποιώντας την πρώτη συστηματική εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοσίας μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή.  

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω δραστηριότητα ξεκινά με την προμήθεια LNG σε μία μεγάλη χαλυβουργία στο Μαυροβούνιο, επιτρέποντας στην τελευταία να εγκαταλείψει τα πετρελαιοειδή καύσιμα και να ωφεληθεί από τα οικονομικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, παρόλο που η εν λόγω βιομηχανία δεν διαθέτει σύνδεση σε κάποιο τοπικό δίκτυο διανομής.

Η τροφοδοσία πραγματοποιείται μέσω ειδικών βυτιοφόρων οχημάτων, τα οποία μεταφέρουν οδικώς το LNG από ευρωπαϊκά τερματικά εισαγωγής LNG στον τελικό καταναλωτή. Εκεί ο προμηθευτής έχει ήδη εγκαταστήσει ένα σταθμό υποδοχής του LNG, ο οποίος το αποθηκεύει και το επαναεριοποιεί, προκειμένου ο πελάτης να καταναλώνει το καύσιμο ως φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται ένας «εικονικός αγωγός» τροφοδοσίας με φυσικό αέριο.

Από το 2021 το υφιστάμενο τερματικό LNG της Ρεβυθούσας θα επιτρέπει τη μεταφόρτωση LNG σε βυτιοφόρα οχήματα, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη τέτοιων εφοδιαστικών αλυσίδων και στην Ελλάδα. Εταιρείες όπως η Blue Grid βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης αντίστοιχων έργων και στη χώρα μας, προσφέροντας τροφοδοσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο σε ελληνικές βιομηχανίες που βρίσκονται εκτός δικτύου αγωγών. Σύντομα βιομηχανίες που καταναλώνουν ντίζελ, μαζούτ και υγραέριο θα έχουν τη δυνατότητα αφενός να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, αφετέρου να μειώσουν δραματικά τους εκπεμπόμενους ρύπους – εξαλείφοντας πρακτικά τις εκπομπές μικροσωματιδίων, οξειδίων του θείου και του αζώτου και μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψιν τον σκεπτικισμό με τον οποίο η Ε.Ε αντιμετωπίζει πλέον τη χρηματοδοτική υποστήριξη αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων, εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική οι «εικονικοί αγωγοί» και τα «εικονικά δίκτυα». Τέτοιες εφοδιαστικές αλυσίδες προμήθειας LNG όπως η προαναφερθείσα «παντρεύουν» τρεις θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής: την προώθηση καθαρότερων καυσίμων σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένους κλάδους όπως η Βαριά Βιομηχανία, την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως «καυσίμου-γέφυρα» προς το 2050 και την εξοικονόμηση κονδυλίων για την έρευνα και τα πιλοτικά έργα που θα καταστήσουν στα επόμενα χρόνια εμπορικά βιώσιμα και άλλα εναλλακτικά καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Συγχρόνως, η στροφή στο LNG προλειαίνει και στην πράξη το έδαφος για την έλευση της επόμενης γενιάς καθαρών καυσίμων. Στο εγγύς μέλλον οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να στρέφονται σε LNG που παράγεται από 100% ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο ή το συνθετικό μεθάνιο που θα παράγεται από υδρογόνο. Συνεπώς, με τη στροφή τους στο LNG οι καταναλωτές ανοίγουν την πόρτα σε ένα μέλλον που οι ενεργειακές τους ανάγκες θα καλύπτονται από αμιγώς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πεδίο εφαρμογής λύσεων που προσφέρει σήμερα το LNG δεν περιορίζεται μόνο στη βιομηχανία αλλά και στον κλάδο των θαλάσσιων και επίγειων μεταφορών. Σημειωτέον, η Blue Grid δραστηριοποιείται στο πεδίο τροφοδοσίας οχημάτων και πλοίων που ήδη χρησιμοποιούν ή σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν LNG για την κίνησή τους στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.  

Με στρατηγικό στόχο τον συνδυασμό της εξοικονόμησης ενεργειακού κόστους και της μείωσης των ρύπων, οι δράσεις ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη προσφέρονται για καινοτομία και επιχειρηματικότητα σε τομείς οι οποίοι έχουν νόημα και προοπτικές και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News