Καραμολέγκος: Αύξηση κερδών, μείωση περιθωρίου – Τι λέει για τις τιμές
Με αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών, αλλά μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους έκλεισε το 2022 για την «Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος», με τα αποτελέσματά της να επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και τη μετακύλιση μέρους αυτών στις τιμές των τελικών προϊόντων.
Η εταιρεία, πάντως, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσεις σε μειώσεις τιμών στα προϊόντα της από τη στιγμή που θα μειωθούν και οι αντίστοιχες τιμές αγοράς πρώτων και δεύτερων υλών, υλικών συσκευασίας, καθώς και το ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία σημειωτέον πέρυσι αποχώρησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε σε 131,89 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 22,42% έναντι του 2021 και η οποία προέρχεται από αύξηση τιμών κατά 15% ενώ από αύξηση όγκου το 7,4%.
Το περιθώριο μικτού κέρδους του Ομίλου μειώθηκε κατά 5,58 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 38,67% για τη χρήση 2022 έναντι περιθωρίου 44,25% την προηγούμενη χρήση. Σε απόλυτα μεγέθη , το μικτό κέρδος του Ομίλου ανήλθε σε 51 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι ποσού 47,68 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένο κατά 6,98%.
«Η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών σε όλες τις εταιρείες του ομίλου είναι κυρίως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022 και σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφηκε πτώση του μικτού περιθωρίου κέρδους από το 2021 στο 2022», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση. Και προσθέτει: «Ήδη στο Β` εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις Α` & Β` ύλες , υλικά συσκευασίας και την ενέργεια , για τις οποίες η Εταιρεία και ο Όμιλος δεν είχαν προβεί σε καμία αύξηση τιμών σε προϊόντα και εμπορεύματα μέχρι και το Νοέμβριο του 2021. Η παραπάνω κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά εντός του 2022 καθώς η κρίση στην Ουκρανία κορυφωνόταν και η οποία κατέληξε σε πολεμική σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγοί Α` & Β` υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων , οδηγώντας στην εκτόξευση των τιμών σε αυτές παγκοσμίως ενώ παράλληλα άρχισε να γίνεται προβληματική η διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων υλών σε συνδυασμό με την αύξηση του μεταφορικού κόστους. Επιπρόσθετα, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια οι τιμές συμβολαίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου να πολλαπλασιαστούν, αποτελώντας ακόμα έναν παράγοντα της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής. Συνέπεια των ανωτέρω, η Εταιρεία και Όμιλος αποφάσισαν να προχωρήσουν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 σε ανατιμήσεις προϊόντων και εμπορευμάτων, μετακυλίοντας ένα αρκετά μικρό μέρος του επαυξημένου κόστους στην κατανάλωση. Παράλληλα, ήρθαν σε συμφωνίες με βασικούς προμηθευτές για την εξασφάλιση προμήθειας Α` & Β` υλών ώστε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παραγωγική τους λειτουργία».
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν το 2022 σε ενοποιημένο επίπεδο σε 15,93 εκατ. ευρώ έναντι 14,08 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 13,17%Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 3,32 εκατ. ευρώ από 1,72 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,78 εκατ. ευρώ έναντι 2,44 εκατ. ευρώ το 2021, ενισχυμένα κατά 14,34% Στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο όμιλος απασχολούσε 922 άτομα από 910 στο τέλος του 2021 και η εταιρεία 518 από 497 το 2021.
Για το 2023 στόχος είναι η διατήρηση ή βελτίωση της κερδοφορίας, αν και όπως επισημαίνεται, αυτό σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως οι διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές των πρώτων υλών και φυσικού αερίου αλλά και η αντιμετώπιση της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς Euribor , τα οποία έχουν με τη σειρά τους επηρεάζουν τη ρευστότητα των εταιρειών.
Σε ό,τι αφορά το 2024, η «Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος» αναμένεται να έχει περατωθεί εντός του α’ τριμήνου της επόμενης χρονιάς η μεγάλη επένδυσή της που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία στις 30 Μαΐου 2022 υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης για τη λήψη επιδοτούμενου δανείου ώστε να συνεχίσει το μακροχρόνιο πλάνο επενδύσεων της με τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής , την επέκταση του logistics center και τη διασύνδεση του με το εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 2021 , την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τέλος, την είσοδό της στον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω της εγκατάστασης νέων πληροφοριακών συστημάτων. Εντός του 2022 , ο φάκελος για το εν λόγω αίτημα εγκρίθηκε και υπογράφθηκε η σχετική δανειακή σύμβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και την τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει το έργο και με εμπορικό δάνειο . Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του νέου έργου ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ, όπου μέρος αυτού θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή από την πλευρά της εταιρείας.
Στις 24 Νοεμβρίου 2022 η εταιρεία σύναψε ομολογιακό δάνειο ύψους 14,42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 9,014 εκατ. ευρώ έχει επιδοτούμενο επιτόκιο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά αμιγώς εμπορικό δάνειο 15ετούς διάρκειας με στόχο την κάλυψη τμήματος του προαναφερθέντος επενδυτικού έργου της «Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News