ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση τζίρου 11,3% για Bosch Ελλάδας στη διάρκεια του 2022

Αύξηση τζίρου 11,3% για Bosch Ελλάδας στη διάρκεια του 2022

Με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,3% έκλεισε το 2022 για την Bosch Ελλάδας, καθώς διαμορφώθηκε σε 245,9 εκατ. ευρώ έναντι 221 εκατ. ευρώ το 2021, διατηρώντας το θετικό πρόσημο που έχει σταθερά η εταιρεία την τελευταία δεκαετία.

Οσον αφορά τον κύκλο εργασιών ανά τμήμα και δραστηριότητα, το τμήμα αυτοκίνησης σημείωσε συνολική αύξηση 9,5% στην Ελλάδα. Το τμήμα των καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε μια αύξηση της τάξεως του 14,4%, ενώ το τμήμα ενέργειας και τεχνολογίας κτιρίων σημείωσε μείωση 6,4%, η οποία θεωρείται μικρή δεδομένου του ισχυρού αντικτύπου των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τέλος, ο τομέας των βιομηχανικών λύσεων σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 20%. Οπως επισημάνθηκε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ιωάννη Κάπρα, η μείωση στο τμήμα ενέργειας και τεχνολογίας κτιρίων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου αρκετά νοικοκυριά ανέβαλαν ή ματαίωσαν την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων μόνο της μιας θυγατρικής στην Ελλάδα, της Robert Bosch A.E., αυξήθηκαν το 2022 κατά 4,3% και διαμορφώθηκαν σε 2,9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κάτω από την «ομπρέλα» της Bosch Ελλάδας λειτουργούν τρεις θυγατρικές: η Robert Bosch, η B/S/H και η Bosch Rexroth. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων από τη συνολική δραστηριότητα των τριών εταιρειών ήταν 11 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2021.

Με θετικές επιδόσεις έχει ξεκινήσει για την Bosch Ελλάδας το 2023, καθώς το α΄ τετράμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε ανάπτυξη 4,8%, με τον κ. Κάπρα να εκτιμά ότι το 2023 θα κλείσει συνολικά με αύξηση του τζίρου κατά 5,4%. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε την πρόβλεψη αρκετά συντηρητική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, αλλά και τη ζήτηση, όπως η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση των επιτοκίων καθώς και ο πληθωρισμός. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας τόνισε πάντως ότι η εικόνα είναι ενθαρρυντική για την ελληνική οικονομία, καθώς το α΄ εξάμηνο του 2023 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4%, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης ή ακόμη και ύφεσης στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News