ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιχθυοκαλλιέργειες: Ανησυχία με τα προβλήματα της Avramar

Ιχθυοκαλλιέργειες: Ανησυχία με τα προβλήματα της Avramar

Εντονη ανησυχία προκαλούν τα δημοσιεύματα ισπανικού και ελληνικού Τύπου, αλλά και παραγόντων με γνώση του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας, περί ύπαρξης προβλημάτων ρευστότητας στην Avramar, την εταιρεία, υπό τη σκέπη της οποίας μπήκαν πριν από λίγα χρόνια η «Ανδρομέδα», η «Σελόντα» και η «Νηρεύς», με την πολυσυζητημένη τριπλή συγχώνευση.

Πηγές κοντά στην εταιρεία διαψεύδουν την ύπαρξη προβλημάτων και υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου επιχειρηματικού πλάνου της Avramar για την περίοδο 2023-2027 ζητήθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες η επιμήκυνση της αποπληρωμής κάποιων δόσεων των δανείων, τα οποία –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 350 εκατ. ευρώ. Επίσης, ζητήθηκε από τις τράπεζες να χορηγήσουν κεφάλαιο κίνησης το οποίο ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και όχι σε 50 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις με τις τράπεζες είναι σε εξέλιξη και ο λόγος για τον οποίο γίνονται, όπως τονίζουν οι πηγές κοντά στην εταιρεία, είναι ότι δεδομένων των μεγάλων δανείων που υπάρχουν, οι πιστωτές έχουν καθοριστικό ρόλο και λόγο στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου. Επισημαίνουν δε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εμπιστοσύνης των δανειστών στην Avramar, δεδομένου ότι αυτή ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι Mubadala Investment Company και το αμερικανικό fund Amerra Capital Management.

Από την άλλη, πάντως, παράγοντες του κλάδου επιμένουν ότι τα πράγματα στην Avramar, τον μεγαλύτερο «παίκτη» στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αυτή τη στιγμή, είναι αρκετά χειρότερα από ό,τι επιχειρείται να παρουσιαστούν. Κάτι, πάντως, που εάν ισχύει θα προκαλέσει νέες μεγάλες αναταράξεις στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος δοκιμάστηκε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια λόγω των προβλημάτων υπερχρέωσης των δύο μεγαλύτερων εταιρειών, της «Σελόντα» και της «Νηρεύς».

Συνολικά, πάντως, το 2023 δεν έχει ξεκινήσει καλά για τον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, με το σύνολο των εταιρειών να αντιμετωπίζει προβλήματα στις ταμειακές ροές. Ο λόγος είναι η μειωμένη ζήτηση, η οποία το α΄ τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς υπολογίζεται ότι φθάνει το 15%, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Στο λαβράκι είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ στην τσιπούρα είναι χαμηλότερες κατά 0,20 ευρώ. «Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν δώσαμε τόση σημασία, διότι περιμέναμε τους επόμενους μήνες που ανοίγει η σεζόν. Ομως ούτε ο Μάρτιος ούτε ο Απρίλιος έχουν πάει καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Η ζήτηση είναι εξαιρετικά μειωμένη τόσο προς την Ιταλία, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά για το ελληνικό λαβράκι και την τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας όσο και προς τις δύο άλλες μεγάλες αγορές, αυτές της Ισπανίας και της Γαλλίας. Σταθερές, από την άλλη, είναι οι πωλήσεις προς τις ΗΠΑ, καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η πληθωριστική κρίση ήταν ηπιότερη σε σύγκριση με αυτήν στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News