ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Octane: Έρχονται νέα deal στο ελληνικό επιχειρείν – Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες 

Octane: Έρχονται νέα deal στο ελληνικό επιχειρείν – Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες 

Έρχονται χρόνια ευκαιριών, προκλήσεων αλλά και μετασχηματισμού για το ελληνικό επιχειρείν, καθώς πολλές επιχειρήσεις που έκαναν με επιτυχία τα πρώτα τους βήματα τα επόμενα χρόνια, πλέον βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και αναζητούν χρηματοδότηση, επενδυτές αλλά και πιθανές συνέργειες. Αυτό εκτιμά η διοικητική ομάδα της ελληνικής εταιρείας Octane Management Consultants με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Σπυρόπουλο να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι συμφωνίες που βλέπουμε στις ειδήσεις είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου». 

«Υπάρχουν πολλές νέες εταιρείες με αξιόλογα προϊόντα που βρίσκονται σε φάση αναζήτησης επενδυτών και συνεργασιών για να κάνουν το επόμενο βήμα, αλλά και πιο παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις που πλέον αναζητούν νέες ευκαιρίες», ανέφερε ο ίδιος σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν και κάποιες εταιρείες «διαμάντια» για τις οποίες μάλιστα πολλά private equity funds με έδρα την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν μπει σε ανταγωνισμό.  

Επιβιώνει όποιος προσαρμόζεται

Ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε εξάλλου, πως μεταβαίνουμε από μια δεκαετία γενικευμένης ευμάρειας στις αρχές του 2000 σε μια δεκαετία γενικής μιζέριας από το 2010 έως τώρα και πλέον είμαστε σε μια «Δαρβινική» δεκαετία, όπου οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί είναι και αυτοί που θα επιβιώσουν.

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, η διοικητική ομάδα της Octane, η οποία αποτελείται εκτός από τον κ. Σπυρόπουλο, από τους εταίρους Γιώργο Παυλάτο και Δημήτρη Χριστακόπουλο, από την μία μεριά ο συνδυασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ καθώς και των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων δημιουργούν -καταρχάς- ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την οικονομία της χώρας. Επίσης, οι δυνατότητες που δίνουν η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν την εξωστρέφεια και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Από την άλλη, ο διεθνής ανταγωνισμός, η έντονη διακύμανση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η δυσκολία εύρεσης στελεχών δημιουργούν μια αβεβαιότητα και μια απαίτηση ευελιξίας και προσαρμοστικότητας.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την αλλαγή υποδείγματος της οικονομίας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια με την  καλή πορεία των οικονομικών δεικτών, τη  βελτίωση της εικόνας της χώρας στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων διεθνών εταιριών  – κολοσσών.  

Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής, του ισχυρού brand «Ελλάδα» εκτός συνόρων, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. Παράλληλα, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων και οι σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, την οικονομία της γνώσης.

Η «χρυσή εποχή» των συμβούλων 

Σε αυτή την εποχή του μετασχηματισμού οι εταιρείες αναζητούν αξιόπιστούς συμβούλους διοίκησης, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και στον μετασχηματισμό του Δημοσίου όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αναβάθμιση των αναγκών του Δημοσίου, με δουλειές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οδηγούν σε πραγματικές αλλαγές

Όπως είπε ο κ. Παυλάτος, αποτέλεσμα της πορείας των 16 ετών που μετρά η Octane στην ελληνική αγορά είναι τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία να «τρέχει» με ρυθμούς 20%, ενώ φέτος αναμένεται να έχει ανάπτυξη της τάξης του 70% με τον τζίρο να αναμένεται στα περίπου 4 εκατ. ευρώ από 2,4 που ήταν το 2022. 

Σε αυτή τη «χρυσή εποχή» για τους συμβούλους όπως την χαρακτήρισε ο κ. Σπυρόπουλος μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η εύρεση προσωπικού. «Στο consulting οι άνθρωποι μας –εκτός από «μηχανές» παραγωγής της δουλειάς μας- είναι επίσης και το “προϊόν” μας, καθώς οι πελάτες μας πληρώνουν για το χρόνο και τα μυαλά των στελεχών μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι της Octane σημειώνοντας πως η εταιρεία μετρά περισσότερα από 40 άτομα προσωπικά και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να ξεπεράσει τα 50 άτομα. «Μεγαλώνοντας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε διαρκώς για τη βελτίωση της καθημερινότητας, τη συστηματική εκπαίδευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και τη διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας και ευεξίας τους. Η πρόσφατη μάλιστα  πιστοποίησή μας ως Great Place to Work με σκορ αξιολόγησης 97% αποτελεί για εμάς σημαντικό milestone αλλά και ένδειξη ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο κ. Παυλάτος.

Η εταιρεία έχει υλοποιήσει πάνω από 1.000 έργα για περισσότερους από 350 πελάτες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα από το χώρο των επενδύσεων, τη βιομηχανία, τον χρηματοοικονομικό τομέα και το λιανεμπόριο. Ένα ακόμη ορόσημο για την εταιρεία, όπως σημείωσε ο κ. Χριστακόπουλος είναι η στρατηγική συμφωνία με το LATSCO Family Office, το οποίο επένδυσε το περασμένο φθινόπωρο στο μετοχικό κεφάλαιο της Octane. «Είναι μια συνεργασία που θεωρούμε ότι θα μας δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια μας να εδραιωθούμε ως ο “consultant of choice” στην ελληνική αγορά. Πιστεύουμε ότι το sophistication της Latsco ως επενδυτή, με ένα εκτενές track record επιτυχημένων τοποθετήσεων, δίνει ένα ισχυρό σήμα στην αγορά ότι κάτι κάνουμε καλά στην OCTANE», ανέφερε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News