ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Κάτω του 7% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2023

Alpha Bank: Κάτω του 7% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2023

Σε ποσοστό κάτω του 7% από 7,6% στο τέλος του α’ τριμήνου αναμένεται να υποχωρήσει ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) της Alpha Bank έως τα τέλη του 2023. Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Τράπεζας έδειξαν μείωση των ΜΕΑ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 23 μονάδες βάσης και όπως εκτίμησε ο ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, «το 2023 θα είναι μία χρονιά που θα δούμε περαιτέρω οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων». 

Η μείωση των  μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, αντανακλά αφενός τον χαμηλότερο οργανικό σχηματισμό νέων ΜΕΑ, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες που δρομολογήθηκαν από την Τράπεζα κατά τη διάρκεια του 2022, ανέφερε ο κ. Παπαγαρυφάλλου. Η σημαντική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ στην οποία έχει προχωρήσει η Τράπεζα είχε σαν αποτέλεσμα το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφωθεί στις 75 μονάδες βάσης, επίδοση καλύτερη από τον στόχο των 85 μονάδων βάσης για το 2023 και σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου Βασίλη Ψάλτη η τάση αυτή «αντικατοπτρίζει τη συνειδητή απόφαση που έχουμε λάβει ως διοικητική ομάδα σε ό,τι αφορά στην ανάληψη κινδύνου τα τελευταία χρόνια».

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες η Alpha Bank ανακοίνωσε την σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση στις Fortress και Davidson Kempner του Project Hermes, ενός χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μεγάλων Εταιρειών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 650 εκατ. ευρώ. Η νέα συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα του τελευταίου σκέλους της επιτυχημένης πορείας εξυγίανσης του ισολογισμού και προστίθεται σε σειρά συναλλαγών έχει υλοποιήσει η Τράπεζα από το 2018 και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ΜΕΑ άνω των 25 δισ. ευρώ. 

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί επίσης η δομή του χαρτοφυλακίου των ΜΕΑ που παραμένει στον ισολογισμό της Τράπεζας, με μεγάλο ποσοστό να αφορά σε ρυθμισμένα ενήμερα ανοίγματα, με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (45% του συνόλου ή 1,3 δισ. ευρώ), ενώ από τα ΜΕΑ ύψους 3 δισ. ευρώ παραπάνω από τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 52,1% του συνόλου). Σε ό,τι αφορά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αυτά ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ αποτελώντας μόλις το 4% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, με δείκτη κάλυψης στο 139%, ενώ σε επίπεδο Ομίλου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 3,9% και ο δείκτης κάλυψης στο 141%.

Σε εκθέσεις τους οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan, Wood & Company, Axia και Morgan Stanley, επιβεβαιώνουν τα υψηλά περιθώρια ανόδου της μετοχής της Alpha Bank, με τους τρεις πρώτους επενδυτικούς οίκους να αναφέρουν ότι τα κέρδη που ανακοίνωσε η Τράπεζα είναι υψηλότερα κατά τουλάχιστον 30% από τις αρχικές τους εκτιμήσεις. Παράλληλα, οι οίκοι στρέφουν τα βλέμματα τους στο Investor Day της Alpha Bank, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου, όπου η Διοίκηση της Τράπεζας θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για τα έτη 2023-2025 καθώς και τους αναθεωρημένους στόχους για το 2023.

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Σε ποσοστό 20% η πρόθεση για διανομή μερίσματος το 2023

Alpha Bank: Στα 162 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News