ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Η στρατηγική μας έχει αποτελέσματα – Δεν θα αυξήσουμε τις τιμές

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Η στρατηγική μας έχει αποτελέσματα – Δεν θα αυξήσουμε τις τιμές

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου δείχνουν πως ακολουθούμε την σωστή στρατηγική να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των δικτύων και των υπηρεσιών μας και όχι απλά στις χαμηλότερες τιμές, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε σήμερα. «Είμαστε στο σωστό δρόμο, η στρατηγική μας έχει αποτελέσματα», τόνισε. 

Τόσο ο κ. Τσαμάζ όσο και ο CFO του ομίλου, Μπάμπης Μαζαράκης, αναφέρθηκαν στον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των τιμολογίων λόγω του γενικότερου υψηλού πληθωρισμού η διοίκηση του ομίλου σημείωσε πως «σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον οι δυναμικές της αγοράς δεν επιτρέπουν καμία αύξηση τιμών». 

Στην Ελλάδα ο όμιλος επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας και 5G, με στόχο την μεταφορά των συνδρομητών σταθερής σε υψηλότερες ταχύτητες και των πελατών κινητής από τα καρτοκινητά στα συμβόλαια. Μάλιστα όπως σημειώθηκε φέτος και το 2024 θα είναι οι χρονιές με την ταχύτερη ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, στο πλαίσιο του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί ο όμιλος. Στόχος του ομίλου είναι το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) να φτάσει περίπου τα 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023, σε σχέση με 941 χιλιάδες στο τέλος του Α’ τριμήνου 2023. Στην κινητή μέχρι το τέλος του έτους η κάλυψη 5G θα έχει φτάσει στο 90% του πληθυσμού της χώρας. 

Το στοίχημα της Ρουμανίας 

Ένα άλλο θέμα στο οποίο υπήρξαν αρκετές αναφορές ήταν αυτό της Ρουμανίας, με τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ να κάνει λόγο για σημαντικές προκλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό CEO της Telekom Romania Mobile ανέλαβε ο CFO του ομίλου κ. Μαζαράκης και όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, στόχος είναι να σταθεροποιηθούν τα EBITDA και να αναπτυχθεί η συνδρομητική βάση. 

«Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε πιθανές συνεργασίες και συνέργειες για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών και την κερδοφορία», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ προσθέτοντας πως ο όμιλος διερευνά και μελετά όλα τα πιθανά σενάρια για τη θυγατρική στη Ρουμανία, χωρίς όμως να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη. «Εξετάζουμε κάθε στρατηγική επιλογή που έχει νόημα», τόνισε. 

Οι πύργοι κινητής και το ενεργειακό κόστος 

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για το αν ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση αξιοποίησης των πύργων κινητής τηλεφωνίας, με αφορμή τη συμφωνία που έκλεισε πρόσφατα η United Group για την πώληση του χαρτοφυλακίου των πύργων κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία στον όμιλο Saudi Telecom, η διοίκηση του ομίλου σημείωσε πως η στρατηγική για την διατήρηση αυτού του περιουσιακού στοιχεία δεν έχει αλλάξει. 

Για το ενεργειακό κόστος ο κ. Τσαμάζ δήλωσε πως αυτό εφέτος θα παραμείνει χαμηλό λόγω των μακροχρόνιων συμφωνιών που είχε κλείσει ο όμιλος τα προηγούμενα χρόνια. Για το 2024 και τα επόμενα χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για διμερείς συμφωνίες παροχής ενέργειας (PPAs), αν και αναμένεται πως τα κόστη θα αυξηθούν κάπως. Το σημαντικό, σημείωσε ο κ. Μαζαράκης, είναι να σταθεροποιήσουμε τις τιμές για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν αυτές είναι υψηλότερες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΟΤΕ: Αυξημένο το EBITDA τριμήνου με συνδρομητές – ρεκόρ στο FTTH

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS