Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 21:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει τους πλοιοκτήτες πριν το Ιράν κατασχέσει δεξαμενόπλοια

Η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει τους πλοιοκτήτες πριν το Ιράν κατασχέσει δεξαμενόπλοια

Η Ελλάδα εξέδωσε σειρά προειδοποιήσεων προς τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν να πλέουν κοντά στα ιρανικά ύδατα λίγες ημέρες πριν η Τεχεράνη κατασχέσει δύο δεξαμενόπλοια εν μέσω της αύξησης των εντάσεων στην περιοχή, σύμφωνα με έγγραφα και πηγές του κλάδου.

Το Ιράν κατέλαβε την Τετάρτη ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο μέσα σε μια εβδομάδα στα ύδατα του Κόλπου, δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η τελευταία κλιμάκωση σε μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στα ύδατα του Κόλπου από το 2019.

Το περιστατικό έρχεται μετά την κατάσχεση από το Ιράν στις 27 Απριλίου ενός πετρελαιοφόρου με σημαία Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο κρατείται από τις αρχές στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.

Η Ελλάδα φιλοξενεί πολλούς από τους κορυφαίους πλοιοκτήτες, διαχειριστές και τον ευρύτερο κλάδο των ναυτιλιακών υπηρεσιών παγκοσμίως.

«Λόγω των πρόσφατων ιρανικών απειλών για πιθανά αντίποινα κατά της ελληνικής ναυτιλίας, συνιστούμε έντονα η ναυσιπλοΐα στην παραπάνω περιοχή καθώς και στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν να διεξάγεται, αν είναι δυνατόν, εκτός των υδάτων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ιράν και με αυξημένη προσοχή κατά τον πλου κοντά στις παραπάνω περιοχές», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας σε συμβουλευτική επιστολή με ημερομηνία 20 Απριλίου που είδε το Reuters.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Μια πηγή του κλάδου με γνώση της κατάστασης δήλωσε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες συμβουλεύτηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή κοντά στο Ιράν.

«Η Ελλάδα έχει εκδώσει μερικές ανεπίσημες προειδοποιήσεις για τους ναυτικούς στην περιοχή πριν από μερικές εβδομάδες», δήλωσε ξεχωριστά στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας με γνώση του θέματος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι άλλα ελληνικά δεξαμενόπλοια απομακρύνονται από την περιοχή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων MarineTraffic έδειξαν ότι ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που έφυγαν από χώρες του Κόλπου κοντά στο Ιράν έφτασε τα 107 πλοία και επιπλέον 36 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου την περίοδο 19-26 Απριλίου έναντι 60 δεξαμενόπλοιων και 26 πλοίων μεταφοράς την περίοδο 27 Απριλίου-3 Μαΐου.

Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών περνά από τα Στενά του Ορμούζ, ένα στενό σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι μετά την αρχική προειδοποίηση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, «παρατήρησε την έξοδο ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού πλοίων με ελληνική σημαία από την περιοχή του Κόλπου».

«Η Ambrey εκτίμησε ότι ο κίνδυνος για την εμπορική ναυτιλία δεν περιοριζόταν στο κράτος-σημαία, αλλά στις διασυνδέσεις με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

Η Ουάσινγκτον κατέσχεσε τις τελευταίες εβδομάδες ένα φορτίο ιρανικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο που διαχειρίζεται ελληνική εταιρεία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ

Κατάληψη τάνκερ από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

Ελεύθεροι οι ναυτικοί και τα ελληνικά τάνκερ από το Ιράν

Απελευθερώνονται οι ναυτικοί από το Ιράν μετά από τρεις μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News