Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 10:48
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε φάση μετασχηματισμού η Intracom – Προτείνει επιστροφή 0,12 ευρώ ανά μετοχή

Ο όμιλος αποκτά εντελώς διαφορετική δομή, και εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα χαρτοφυλακίου, που δεν συμπεριλαμβάνει εταιρεία στον χώρο της παραγωγής.

Σε φάση μετασχηματισμού η Intracom – Προτείνει επιστροφή 0,12 ευρώ ανά μετοχή

Με προτεραιότητα τον μετασχηματισμό της INTRACOM, το 2022 και οι πρώτοι μήνες του 2023, χαρακτηρίζονται από σημαντικά επιχειρηματικά γεγονότα τα οποία άλλαξαν τη δομή του Ομίλου και τη δομή του χαρτοφυλακίου του, που δεν περιλαμβάνει πλέον εταιρεία στον χώρο της παραγωγής: πώληση ποσοστού της INTRAKAT, προδιαγεγραμμένη πώληση της IDE, ίδρυση της INTRACOM VENTURES στο χώρο των επενδύσεων και της INTRACOM PROPERTIES στο χώρο ανάπτυξης ακινήτων, υπογραφή μνημονίου συναντίληψης για απόκτηση συμμετοχής στην Κ.Λ.Μ ΑΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα εισηγηθεί στην Τακτική Γενική Συνέλευση την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ύψους € 0,12 ανά μετοχή.

  • Κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) Μητρικής : € 34,1 εκατ.
  • Ίδια Κεφάλαια Μητρικής : € 277,1εκατ.
  • Κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) Ομίλου : € 1,4 εκατ.
  • Ίδια Κεφάλαια Ομίλου : € 350,7 εκατ.
  • Ταμειακά Διαθέσιμα Ομίλου : € 184 εκατ.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRACOM κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ανέφερε: «Η INTRACOM, με την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της βαδίζει αποφασιστικά στην υλοποίηση της νέας της στρατηγικής. Βασιζόμαστε στην μακρόχρονη εμπειρία μας, αλλά επιχειρούμε με νέους όρους. Είμαι βέβαιος ότι έτσι μπορούμε να δημιουργούμε αξία για την Εταιρεία και τους μετόχους της.»

Τα αποτελέσματα 2022

Τα αποτελέσματα του Ομίλου, για το 2022 διαμορφώθηκαν υπό την επίδραση σημαντικών γεγονότων:

  • Την πώληση ποσοστού της INTRAKAT στις 5/7/2022, η δραστηριότητα της οποίας μέχρι και την 5/7/2022, καθώς και το αποτέλεσμα της συναλλαγής πώλησης των μετοχών της, εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου ως διακοπείσες δραστηριότητες.
  • Την προδιαγεγραμμένη πώληση της IDE, που πλέον καταγράφεται ως διαθέσιμο προς πώληση περιουσιακό στοιχείο στον ισολογισμό και διακοπείσα δραστηριότητα στην κατάσταση αποτελεσμάτων
  • Τις ζημιές του Α’ εξαμήνου 2022 της INTRAKAT, καθώς και την επιβάρυνση από απομείωση υπεραξίας θυγατρικής, και κόστος διάθεσης μετοχών.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις και δεδομένα, καθώς επίσης και η ίδρυση της INTRACOM VENTURES και της INTRACOM PROPERTIES, έχουν ως αποτέλεσμα ο Όμιλος INTRACOM να αποκτά εντελώς διαφορετική δομή, και εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα χαρτοφυλακίου, που δεν συμπεριλαμβάνει εταιρεία στον χώρο της παραγωγής.

Σε σχέση με γεγονότα των πρώτων μηνών του 2023, επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής για εξαγορά του ποσοστού της «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «Κ.Λ.Μ. Α.Ε.», με βάση το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο 2023 με τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, θα ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της INTRACOM PROPERTIES και θα προσδώσει νέα δυναμική στην εξέλιξη της εταιρείας και κατ’ επέκταση του Ομίλου.

Τα οικονομικά αποτελέσματα και οι επιδόσεις των εταιριών το 2022, παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:

Η INTRACOM HOLDINGS (μητρική εταιρεία), παρουσιάζει αναμορφωμένο λειτουργικό αποτέλεσμα EBITDA, € 0,6 εκατ. Το αποτέλεσμα είναι αναμορφωμένο τόσο ως προς την επιβάρυνση από απομειώσεις συμμετοχών της και του κόστους διάθεσης μετοχών, όσο και για τα κέρδη από τις εγγραφές του μερίσματος των € 46 εκατ. από την INTRACOM TECHNOLOGIES και του κέρδους από την πώληση ποσοστού της INTRAKAT. Η Εταιρεία καταλήγει σε κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) € 34,1 εκατ. έναντι -€ 2,4 εκατ. το 2021.

Η IDE, εταιρεία έντονα εξαγωγικού χαρακτήρα, με επιτυχημένες συνεργασίες με ηγέτιδες εταιρείες παγκοσμίως, διαθέτει προηγμένη τεχνολογική υποδομή και παραγωγικές δυνατότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αμυντικών εφαρμογών.

Το 2022 η IDE κατέγραψε πωλήσεις €66,6 εκατ. και αναμορφωμένο λειτουργικό αποτέλεσμα EBITDA € 2,8 εκατ. Το αποτέλεσμα προ φόρων της εταιρείας διαμορφώνεται σε -€ 1,8 εκατ., ενώ το αντίστοιχο αναμορφωμένο ΕΒΤ ανέρχεται σε € 1,3 εκατ.

Λόγω της προδιαγεγραμμένης πώλησης της IDE, η δραστηριότητά της για το 2022 καταγράφεται ως διακοπείσα δραστηριότητα

Η INTRADEVELOPMENT, σε συνέχεια πώλησης μέσα στο 2021 ποσοστού 50% που κατείχε στην εταιρεία DEVENETCO Ltd. για την ανάπτυξη στο «Καλό Λιβάδι» Μυκόνου συγκροτήματος ξενοδοχείων και βιλών, και την κερδοφορία των € 10 εκατ., βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού των επόμενων δραστηριοτήτων της.

Τα αποτελέσματά της προ φόρων επιβαρύνονται κατά € 5,7 εκατ. λόγω απομείωσης υπεραξίας στην ΚΕΚΡΟΨ.

Τα ενοποιημένα μεγέθη παρουσιάζονται παρακάτω.

Για λόγους συγκρισιμότητας τα ενοποιημένα μεγέθη του 2021 έχουν αναμορφωθεί ανάλογα.

Σε φάση μετασχηματισμού η Intracom – Προτείνει επιστροφή 0,12 ευρώ ανά μετοχή-1

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News