ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικές Αλυκές: Σταθερά κερδοφόρο το ολιγοπώλιο στο αλάτι

Θετικό ισοζύγιο προβλέπει ο προϋπολογισμός της εταιρείας για το 2021

Ελληνικές Αλυκές: Σταθερά κερδοφόρο το ολιγοπώλιο στο αλάτι

Σταθερά κερδοφόρα παραμένει η κρατική εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ως απόρροια της ολιγοπωλιακής θέσης της στην εγχώρια αγορά άλατος, καθώς καλύπτει τα 2/3 της ετήσιας ζήτησης σε χλωριούχο νάτριο. Όπως φανερώνει ο προϋπολογισμός για το 2021, η εταιρεία θα εμφανίσει θετικό ισοζύγιο 515,7 χιλ. ευρώ, κατά τη φετινή χρήση, με τα έσοδα να τοποθετούνται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Πριν από ένα χρόνο η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), όπου ανήκει η κρατική εταιρεία, είχε ξεκινήσει να διερευνά το ενδεχόμενο της καθετοποίησης της παραγωγής των Ελληνικών Αλυκών στη λιανική αγορά, με τις πωλήσεις της να περιορίζονται στην χονδρική. Ένα ακόμη από τα σενάρια που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2008 κι έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών της οποίας το 55% ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, ποσοστό 24,81% ανήκει στην εταιρεία Κ.Ε. Καλαμαράκης ΑΕΒΕ – Κάλας Α.Ε., 10,19 % στο Δήμο Μεσολογγίου, ενώ το υπολειπόμενο 9,81 % ανήκει σε μετόχους κάθε ένας από τους οποίους έχει μερίδιο κάτω του 5%.

Το 2019 η εταιρεία εμφάνισε αυξημένες κατά 35% πωλήσεις, στα 7,1 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 545,4 χιλ. ευρώ (από 217,2 χιλ. ευρώ).

Οι Ελληνικές Αλυκές ιδρύθηκαν το  1988 με πρωταρχικό στόχο την οικονομική εξυγίανση των βιώσιμων αλυκών της χώρας, μέσω εκμηχάνισης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους, έτσι ώστε η  χώρα σύντομα να καταστεί τουλάχιστον αυτάρκης σε σχέση με τις ανάγκες της σε  πρωτογενές αλάτι.

Αποτελούν συνέχεια της Αλυκαί Μεσολογγίου, που με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 1978, ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ  και κάλυπτε απλώς τη συγκεκριμένη αλυκή της πόλης του Μεσολογγίου. Με την προσάρτηση και άλλων μικρότερων παραγωγικών μονάδων, ο συνολικός αριθμός αλυκών που υπάγονται σήμερα στην εταιρεία ανέρχεται σε οκτώ.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News