Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 07:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΣΠΑ: Επενδυτικές προτάσεις 250 εκατ. ευρώ από ΜμΕ σε μία μόλις εβδομάδα

ΕΣΠΑ: Επενδυτικές προτάσεις 250 εκατ. ευρώ από ΜμΕ σε μία μόλις εβδομάδα

Στις 975 ανήλθαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Πράσινος Μετασχηματισμός του ΕΣΠΑ  σε μία μόλις μια εβδομάδα που άνοιξε το πρόγραμμα, αποδεικνύοντας την μεγάλη απήχηση που έχει το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που αντιστοιχούν σε αυτές τις αιτήσεις ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 21.000 είναι αιτήσεις προς υποβολή. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες η Τράπεζα Πειραιώς με αντικείμενο τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις από το νέο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα Πράσινος μετασχηματισμός είναι συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος Ψηφιακή Μετάβαση, που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου μήνα και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 970 επιχειρήσεων. 

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης τόνισε  ότι οι «οι συγκεκριμένες προσκλήσεις μπορούν να καταστούν μοχλός ανάπτυξης αλλά και μοναδική ευκαιρία εκσυγχρονισμού για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που λόγω των συνθηκών επί χρόνια παρέμενε στάσιμη. Απώτερος σκοπός είναι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μέσω της αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ σε διεθνές πλέον επίπεδο». Το ΕΣΠΑ 2021-2027 όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι έρχεται για να στηρίξει τις ΜμΕ, θωρακίζοντάς τες και εξελίσσοντας τες απέναντι στο απαιτητικό σύγχρονο και απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον». 

Στην τοποθέτησή του ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του  Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Ζερβός τόνισε ότι «το  πλήθος υποβολών  δείχνει ότι έχει εξαλειφθεί η  μεγάλη γραφειοκρατία και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ΜμΕ  για την υποβολή μιας αίτησης ενίσχυσης στο ΕΣΠΑ, στοιχείο που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα το  βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους  δράσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμη δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» έχει δύο υποδράσεις:

Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Αντίστοιχα ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» αφορά σε τρεις δράσεις:

Δράση 1: Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Δράση 2: Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Δράση 3: Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός που αφορά μέχρι 3 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ), ο προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά 5 ΕΜΕ επιλέξιμα κόστη 18.000 έως 30.000 ευρώ, 50.00 έως 650.000 ευρώ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής με 9 και πάνω ΕΜΕ και 200.000 έως 1,2 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου  αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Για το έτος 2022, το μερίδιο αγοράς υπερέβη το 33% και το 45% ειδικότερα για τα χρηματοδοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα επενδυτικού χαρακτήρα. Το συνολικό ποσό για το ίδιο έτος, που εκταμιεύθηκε προς τις ΜμΕ ανήλθε συνολικά στα 651 εκατ. ευρώ σε όρους καθαρής πιστωτικής επέκτασης και στα 440 εκατ. ευρώ ειδικότερα για τα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά. «Το ποσοστό εγκρισιμότητας  των αιτημάτων δανείων  που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση άγγιξε το 70%», επεσήμανε  κ. Μεγάλου συμπληρώνοντας ότι «οι δράσεις του ΕΣΠΑ διαχρονικά αποτελούν τον κατεξοχήν μηχανισμό ενίσχυσης της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας». Ειδικά την τρέχουσα περίοδο, με πόρους που υπερβαίνουν τα 26 δισ ευρώ., το ΕΣΠΑ αναμένεται να παράσχει καταλυτική ώθηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.  Συγχρόνως είναι σε εξέλιξη οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η ελληνική οικονομία ενισχύεται με κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 32 δισ. ευρώ. «Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ευκαιρία για τη χώρα καθώς ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξουν τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές και δυναμικό παραγωγικό μοντέλο».

Όπως ανέφερε ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς κ. Βασίλης Κουτεντάκης, «το 2023 η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων των πελατών. Για τον σκοπό αυτό διαθέτει περί τους 400 εξειδικευμένους συμβούλους ΜμΕ στο δίκτυο καταστημάτων της και έχει δημιουργήσει υποδομή fast track αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν στο ΕΣΠΑ για άμεση έγκριση προθέσεων και εγκρίσεων δανεισμού. Η  Τράπεζα καινοτομεί, δημιουργώντας μία εξελιγμένη διαδικτυακή πύλη, το 360ο funding, μέσω της οποίας η μικρή επιχείρηση μπορεί να κατανοήσει γρήγορα το πρόγραμμα με την μεγαλύτερη ωφέλεια που την αφορά σε άμεση ενίσχυση ή χρηματοδότηση. Προκειμένου να υποστηρίξει την υπαγωγή και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ανέπτυξε υποστηρικτικά εργαλεία  που αφορούν το business plan, την βελτίωση της πιστοληπτικής  ικανότητας και την βέλτιστη κατανόηση της πράσινης μετάβασης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News