ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει το deal εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat

Κλείνει το deal εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat

Εως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επομένης αναμένεται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί η συμφωνία ανάμεσα στην Intrakat και στην «Ελλάκτωρ» για την πώληση της «Ακτωρ». Οσον αφορά το τίμημα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 200-215 εκατ. ευρώ.

Εως το τέλος της εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επομένης, αναμένεται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί η συμφωνία ανάμεσα στην Intrakat και την «Ελλάκτωρ» για την πώληση της «Ακτωρ». Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat εξουσιοδότησε τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της κατασκευαστικής εταιρείας του ομίλου «Ελλάκτωρ». Ανάλογη εξουσιοδότηση έχει λάβει από το διοικητικό συμβούλιο της «Ελλάκτωρ» και ο κ. Ευθ. Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης.

Πηγές που παρακολουθούν τις σχετικές συζητήσεις επισημαίνουν πως αντικείμενο της συμφωνίας, πέραν της ίδιας της «Ακτωρ», αναμένεται να είναι και η επίλυση του ζητήματος της παροχής τεχνικής υποστήριξης στην «Ακτωρ Παραχωρήσεις», η οποία θα παραμείνει στους «κόλπους» της «Ελλάκτωρ», τουλάχιστον προς το παρόν.

Συγκεκριμένα, η Intrakat πρόκειται να αποτελέσει τον εταίρο της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων τεχνικών έργων, τα οποία αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης και έργα ΣΔΙΤ που διεκδικεί η θυγατρική του ομίλου «Ελλάκτωρ», στον τομέα των παραχωρήσεων. Πρόκειται για ένα θέμα που απαιτούσε άμεση επίλυση και αποτέλεσε και «ακανθώδες» ζήτημα στις συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και του κ. Δημ. Κούτρα, οδηγώντας τελικά σε «ναυάγιο» τη συγκεκριμένη προσπάθεια πώλησης της «Ακτωρ». Φαίνεται πως οι επικεφαλής της Intrakat δεν έχουν πρόβλημα να αποτελέσουν τον αποκλειστικό τεχνικό εταίρο και για τις συμβάσεις της «Ακτωρ Παραχωρήσεις», χωρίς πάντως να έχουν γίνει μέχρι στιγμής σαφείς οι ακριβείς όροι της συγκεκριμένης πτυχής της συμφωνίας.

Οσον αφορά το τίμημα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 200-215 εκατ. ευρώ, στο οποίο εκτός από μετρητά θα περιλαμβάνεται και η κάλυψη οφειλών της «Ακτωρ» προς άλλες θυγατρικές της «Ελλάκτωρ», όπως επίσης και άλλες τυχόν υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η Intrakat θα μετασχηματιστεί στον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, «σκαρφαλώνοντας» από την πέμπτη θέση που βρισκόταν μέχρι την πώλησή της στη Winex των κ. Γ. Καϋμενάκη, Δ. Μπάκου και Αλ. Εξάρχου.

Σημειωτέον ότι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες κι ενώ δεν φαινόταν να υπάρχει συμφωνία με την Intrakat, εκπρόσωποι της «Ελλάκτωρ» ανέφεραν ότι είχε προτιμηθεί η πρόταση της Wade Adams και του κ. Δημ. Κούτρα λόγω του ότι θα ήταν λιγότερο πολύπλοκη και άμεση, καθώς δεν θα απαιτούνταν κάποια έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (κάτι που θα απαιτηθεί τώρα). Παράλληλα σημείωναν ότι δεν επιθυμούσαν να ενισχύσουν έναν άμεσο ανταγωνιστή, όπως η Intrakat. Μετά τη ματαίωση εκείνης της συμφωνίας, όμως, φαίνεται πως έχουν αρθεί αυτές οι επιφυλάξεις. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της σφοδρής επιθυμίας της Reggeborgh Invest (μεγαλομετόχου της «Ελλάκτωρ») αλλά και της σύμφωνης γνώμης της Motor Oil, του έτερου σημαντικού μετόχου δηλαδή, να πωληθεί η «Ακτωρ».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News