ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από 0,13 έως 0,16 ευρώ η τιμή του ρεύματος για τον Απρίλιο

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τον επόμενο μήνα και τα περιθώρια για νέες μειώσεις στις επιδοτήσεις

Από 0,13 έως 0,16 ευρώ η τιμή του ρεύματος για τον Απρίλιο

Στα επίπεδα του φθινοπώρου του 2021 -και με την πτώση συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου να φτάνει πλέον κοντά στο 80%- επιστρέφει η τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο με τους παρόχους να ανακοινώνουν τα μεσάνυχτα νέες σημαντικές μειώσεις της τάξεως του 15-20%. Πλέον, ανοίγει για πολύ μεγάλη υποχώρηση των κρατικών επιδοτήσεων ακόμη και στο… ένα λεπτό ανά κιλοβατώρα καθώς η τιμή λιανικής -τουλάχιστον με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΗ που χρησιμοποιείται και ως «πυξίδα»- έχει υποχωρήσει πολύ κοντά στα 0,16 ευρώ που αποτελεί και την τιμή στόχο.

Για τον Απρίλιο, η ΔΕΗ θα χρεώνει την κιλοβατώρα προς 0,165 ευρώ από 0,195 ευρώ τον Μάρτιο ενώ αν η κατανάλωση ξεπερνά τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η χρέωση θα ανεβαίνει στα 0,177 ευρώ. Για το νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση θα πέφτει στα 0,124 ευρώ. Οι ανταγωνιστικές της ΔΕΗ έχουν επιλέξει και για τον Απρίλιο να εφαρμόσουν υψηλότερες ονομαστικές χρεώσεις (ακόμη και 0,20 έως 0,22 λεπτά) τις οποίες όμως ρίχνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της ΔΕΗ για όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους. Έτσι, η τελική χρέωση για τους «καλοπληρωτές» ανέρχεται στα 0,1398 ευρώ για την Protergia, στα 0,1677 ευρώ για την Elpedison, στα 0,1568 ευρώ για τον Ήρωνα και στα 0,1394 ευρώ για την NRG.

H κρατική επιδοματική πολιτική θα εφαρμοστεί και πάλι με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δεδομένου ότι το τιμολόγιο λιανικής έχει επιστρέψει πλέον πολύ κοντά στην «τιμή στόχο» που είναι τα 16 λεπτά, δεν θα είναι παράξενο αν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώσει επιδότηση μόλις ένα λεπτό του ευρώ ή περίπου πέντε λεπτά για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Αυτό σημαίνει ότι για τον Απρίλιο, ανάλογα με τον πάροχο που θα διαλέξουν οι καταναλωτές αλλά και την κατανάλωσή τους, η κάθε κιλοβατώρα θα κοστίζει από 0,13 έως και 0,16 λεπτά τελική τιμή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News