ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Τα τρία εμπόδια για την διανομή μερίσματος φέτος

Η ανάγκη θωράκισης της κερδοφορίας, ενίσχυσης κεφαλαίων και ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος «παγώνουν» τα σχέδια των τραπεζών

Τράπεζες: Τα τρία εμπόδια για την διανομή μερίσματος φέτος

Στρωμένος με δυσκολίες είναι ο δρόμος που έχουν ακόμη να διανύσουν οι τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται σε τροχιά κανονικότητας, παρά την υψηλή κερδοφορία που καταγράφουν το 2022. Αυτό επιβεβαιώνει η μετάθεση κατά ένα χρόνο της πρόθεσής τους να διανείμουν μέρισμα. Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν με:

  1. Την ανάγκη θωράκισης της κερδοφορίας τους μέσα από σταθερά και επαναλαμβανόμενα κέρδη, χωρίς δηλαδή έκτακτα έσοδα, όπως αυτά από την πώληση δραστηριοτήτων ή έκτακτα χρηματοοικονομικά έσοδα.
  2. Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων τους τουλάχιστον κατά 150 μονάδες βάσης. Οπως έχει γράψει η «Κ», οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τους χαμηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και παρά το γεγονός ότι οι δείκτες είναι πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών προϋποθέτει εγρήγορση λόγω και του υψηλού κόστους για την κάλυψη των στόχων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από το 2023 «ελέγχεται» πλέον με βάση την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας III, που είναι αυστηρότεροι.
  3. Τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο που έχουν στα κεφάλαιά τους και ο οποίος αν και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ταχύτερη μείωσή του, συνιστά ένα «βαρίδι» εάν συνδυαστεί με το χαμηλό κεφαλαιακό μαξιλάρι –σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις– που διαθέτουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι ελληνικές τράπεζες, αν και με διαφορές η κάθε μία, παραμένουν ευάλωτες σε μια πιθανή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Ακόμη κι αν η ύφεση έχει απομακρυνθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρηθεί λίγο πάνω από το 2%, οι αβεβαιότητες δεν έχουν ακόμη αρθεί, κάτι που βάρυνε στην απόφαση του επόπτη παρά το γεγονός ότι η βασική προϋπόθεση για την έγκριση της διανομής μερίσματος, που ήταν η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10%, έχει ικανοποιηθεί και από τις τέσσερις τράπεζες.

Ετσι η διανομή μερίσματος μετατίθεται για ένα τουλάχιστον έτος, έως ότου ο επόπτης ανάψει το πράσινο φως. Να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ούτως ή άλλως ανακοινώσει ότι πρόθεσή τους είναι να διανείμουν μέρισμα για τη χρήση του 2023, δηλαδή το 2024, ενώ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας που είχε επίσης δηλώσει ότι προτίθετο να δώσει μέρισμα για τη χρήση του 2022, αναμένεται να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της την προσεχή Τρίτη, ημέρα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του 2022. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από υψηλή κερδοφορία, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά «αγκάθι» αποτελεί ακόμη η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier, που αν και έχει προεξοφληθεί ότι θα ενταχθεί στον «Ηρακλή», παραμένει μέχρι την υλοποίηση της συναλλαγής στα βιβλία της τράπεζας.

Το σχέδιο της Eurobank

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η απόφαση της διοίκησης να υποβάλει αίτημα αγοράς των μετοχών που διαθέτει το ΤΧΣ, συνιστά ποιοτικό επαναπροσδιορισμό της στάσης της και έμμεσο μέρισμα, καθώς μετά την ακύρωση του αριθμού των μετοχών που θα αποκτήσει η τράπεζα από το Ταμείο, ενισχύεται ουσιαστικά η αξία της επένδυσης των μετόχων. Η πρόταση θα αφορά 52.080.673 μετοχές που κατέχει το Ταμείο και οι οποίες αντιστοιχούν στο 1,40% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Πρόθεση της διοίκησης είναι «η Τράπεζα να διαθέσει για το 2023 το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος», το οποίο όπως ανακοινώθηκε «θα αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού που διατηρεί το ΤΧΣ στην Τράπεζα».

Η διοίκηση της Eurobank έθεσε τον πήχυ για την τιμή εξαγοράς κάτω από τη λογιστική αξία (book value) της μετοχής, που με βάση τα στοιχεία τέλους 2022 διαμορφώνεται στο 1,7 ευρώ και ανάλογα με το premium που θα δοθεί με βάση την τιμή της μετοχής στο ταμπλό κατά την περίοδο υποβολής της πρότασης (την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στο 1,3 ευρώ) θα υπολογιστεί και το κόστος εξαγοράς.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα ετήσια αποτελέσματα του 2022, η διοίκηση της Eurobank ξεκαθάρισε ότι «η ανταμοιβή των μετόχων αποκτά πλέον κεντρική θέση στη στρατηγική του Ομίλου με τη διανομή, το επόμενο έτος και μετά, τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών με τη μορφή μερίσματος ή και την επαναγορά ιδίων μετοχών». Η πρόταση αγοράς των μετοχών που διαθέτει το ΤΧΣ έχει συζητηθεί εκτενώς με τον SSM και η διοίκηση έχει λάβει θετική ανταπόκριση. Η επίσημη έγκριση από τον επόπτη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται εντός του προσεχούς διμήνου, έτσι ώστε μετά και την έγκριση από τη γενική συνέλευση, η επίσημη πρόταση να υποβληθεί το β΄ εξάμηνο του έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το β’ εξάμηνο η πρόταση της Eurobank στο ΤΧΣ σε τιμή κάτω από το book value

Eurobank: Ενισχυμένη κερδοφορία το 2022 – Πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά των μετοχών

Τράπεζες: Προωθούν τραπεζικές χρεώσεις με συνδρομή λογαριασμού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News