Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 09:32
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χωρίς «παζάρια» η είσοδος της Thrivest στην Attica Bank

Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγµατοποιηθεί µε περιορισµό των δικαιωµάτων προτίµησης που έχουν οι υφιστάµενοι µέτοχοι

Χωρίς «παζάρια» η είσοδος της Thrivest στην Attica Bank

Με περιορισµό των δικαιωµάτων προτίµησης που έχουν οι υφιστάµενοι µέτοχοι της Attica Bank εξετάζεται να υλοποιηθεί η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, µε στόχο την είσοδο της Thrivest στην προγραµµατισµένη για τα τέλη Μαρτίου ΑΜΚ ύψους 473,3 εκατ. ευρώ και την έκδοση warrants.

Τα ποσοστά συµµετοχής των υφιστάµενων µετόχων διαµορφώνονται σήµερα στο 69,5% για το ΤΧΣ, στο 20,11% για το ΤΜΕ∆Ε (µετά την ανάκτηση των µετοχών που κατείχε το RINOA και οι οποίες αντιστοιχούσαν το 8,08% της Attica Bank) και στο 8,39% για τον ΕΦΚΑ, αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες η δοµή της ΑΜΚ αποτελεί αντικείµενο της συµφωνίας που επιδιώκεται να συναφθεί µε τους νέους υποψήφιους επενδυτές της Thrivest. Οι τελικές αποφάσεις, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και τα ποσοστά συµµετοχής, αναµένεται να οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ηµέρες, µετά και την ολοκλήρωση του due diligence που διενεργεί η πλευρά των υποψήφιων νέων επενδυτών.

Η λύση της µη πλήρους άσκησης των δικαιωµάτων προτίµησης που έχουν οι υφιστάµενοι µέτοχοι εξασφαλίζει την είσοδο νέων επενδυτών χωρίς «παζάρια» επί της τιµής της µετοχής στο ταµπλό, που σύµφωνα µε καταγγελίες αποτέλεσαν αφορµή για κερδοσκοπικά παιχνίδια το προηγούµενο διάστηµα. Να σηµειωθεί ότι το τελευταίο 10ήµερο η µετοχή υποχωρεί.

Η λύση αυτή φωτογραφίζει αφενός το ΤΜΕ∆Ε, που βρίσκεται σήµερα να κατέχει αυξηµένο ποσοστό µετά τη διάλυση της συµφωνίας µε το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington. Οµοίως µπορεί να επεκταθεί στον e- ΕΦΚΑ, η συµµετοχή του οποίου στο µετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank αποτελεί προϊόν «πειθαναγκασµού» στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης της τράπεζας κατά την προηγούµενη ΑΜΚ του 2021. Το µεγάλο ζητούµενο αποτελεί η συµµετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ καλύπτοντας πλήρως τα δικαιώµατα προτίµησης που κατέχει και τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,5% ή εάν θα αφήσει χώρο για τη µεγαλύτερη συµµετοχή των νέων επενδυτών. Η εξίσωση θα πρέπει να συµπεριλάβει και την προοπτική µιας νέας αύξησης µετοχικού κεφαλαίου, που έχει προεξοφληθεί για την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας, τα κόκκινα δάνεια της οποίας ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δείκτη µη εξυπηρετούµενων δανείων στο 67%.

Η διοίκηση της Attica Bank υπέβαλε προς έγκριση χθες το ενηµερωτικό δελτίο της ΑΜΚ και, πλέον, ο χρόνος για την επίτευξη συµφωνίας µετράει για άλλη µία φορά αντίστροφα, καθώς το χρονοδιάγραµµα για την αύξηση αρχίζει και πάλι να στενεύει. Με παράλληλες διαδικασίες προωθείται η εξυγίανση της τράπεζας µέσω της σταδιακής αποεπένδυσης από οµόλογα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Η προοπτική αποεπένδυσης αφορά τους senior τίτλους των χαρτοφυλακίων Omega και Metexelixis, συνολικού ύψους 1,3 δισ. και 670 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είχαν τιτλοποιηθεί µε επενδυτές το Ellington και την Pimco. Αµεσα επίσης προωθείται η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 αξίας 320 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές µε υποψήφιους επενδυτές και αναµένεται να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα. Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Attica Bank, το αναθεωρηµένο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την επάνοδο σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.

Οι υποψήφιοι νέοι µέτοχοι που ελέγχουν ήδη την Παγκρήτια Τράπεζα προκρίνουν εφόσον η συµφωνία προχωρήσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών –Παγκρήτιας και Attica– µε στόχο τη δηµιουργία ενός νέου πόλου στην κατηγορία των µη συστηµικών τραπεζών, σενάριο που προϋποθέτει αφενός την πλήρη εξυγίανση και των δύο τραπεζών και αφετέρου την πιο ενεργή συµµετοχή τους σε νέες χρηµατοδοτήσεις, διευρύνοντας το υγιές χαρτοφυλάκιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το ραντεβού για την αναβάθμιση του ΧΑ, ο παράνομος τζόγος και οι μνηστήρες για την Attica Bank

Attica Bank: Προς νέο κεφαλαιακό πλάνο εν όψει της συμμετοχής της Thrivest Holdings

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News