ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρεί το επενδυτικό σχέδιο για το «ελληνικό Χόλιγουντ»

Προχωρεί το επενδυτικό σχέδιο για το «ελληνικό Χόλιγουντ»

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν οι εξελίξεις για τα στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής στα «Πλατάνια» της Θέρμης Θεσσαλονίκης και επεξεργασίας (post-production) ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Ελληνικό. Στις 27 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (17 Φεβρουαρίου), για το «ελληνικό Χόλιγουντ», που θα υλοποιήσει η εταιρεία –συνδεδεμένη με την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Nu Boyana Hellenic– «Βασιλικά Θέρμης». Αναμένεται να ακολουθήσει η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη της επένδυσης 50 εκατ. ευρώ στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων, ώστε να πραγματοποιηθούν τα γραφειοκρατικά βήματα που θα οδηγήσουν στην κατασκευή του έργου.

Το στούντιο παραγωγής στη Θέρμη, συνολικής επιφάνειας 11.184 τ.μ., θα διαθέτει χώρους εξωτερικών γυρισμάτων 12.376 τ.μ., γραφεία παραγωγής 8.040 τ.μ. και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ. Οπως προκύπτει από το γενικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (master plan), το στούντιο, που θα υλοποιηθεί στην ιδιόκτητη έκταση με τις παλαιές σιταποθήκες Κορδογιάννη, θα αναπτύσσεται σε πέντε διακριτές ενότητες, ενώ από τους δύο εξωτερικούς χώρους παραγωγής (backlot) ο ένας θα παραπέμπει σε έναν τυπικό δρόμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η δεύτερη εγκατάσταση post production, συνολικής επιφάνειας 3.511 τ.μ., θα διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένες και εξοπλισμένες αίθουσες ηχοληψίας, μείξης ήχου, επεξεργασίας ήχου και επεξεργασίας εικόνας, και θα βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση της εταιρείας «Βασιλικά Θέρμης» στο Ελληνικό, που είναι σε κοντινή απόσταση από την έκταση της Lamda Development. To στούντιο του Ελληνικού θα περιλαμβάνει χώρο 285 τ.μ., όπου θα πραγματοποιούνται οι αμιγώς δραστηριότητες του post production, έξι γραφεία και άλλους υποστηρικτικούς χώρους.

Η εταιρεία «Βασιλικά Θέρμης» και η Nu Boyana Hellenic ανήκουν στον επιχειρηματία Γιάννη Καλαφάτη και τον συνεταίρο του Γιαρίβ Λερνέρ που ελέγχει τη Millennium Media, μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες ταινιών του Χόλιγουντ. Οπως έχει αναφέρει πρόσφατα στην «Κ» ο Γιάννης Καλαφάτης, έχουν επενδυθεί ήδη 8 εκατομμύρια στη Θεσσαλονίκη και βάσει του επενδυτικού σχεδίου προβλέπεται να δαπανηθούν άλλα 30 εκατομμύρια σε κτιριακές υποδομές και περί τα 10 εκατομμύρια σε τεχνικό εξοπλισμό.

Το συγκεκριμένο σχήμα έχει πραγματοποιήσει γυρίσματα γνωστών ταινιών στην Ελλάδα, όπως το «The Enforcer», με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, και το «The Expendables 4», με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους Τζέισον Στέιθαμ και Σιλβέστερ Σταλόνε.

Τα κίνητρα

Λόγω και των επενδυτικών κινήτρων (cash rebate), που αντιστοιχούν σε επιχορήγηση του 40% των επιλέξιμων δαπανών, η Ελλάδα έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ελκυστικός προορισμός για κινηματογραφικές παραγωγές. Από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι και το 2022 η συνολική χρηματοδότηση που καταβλήθηκε για κινηματογραφικές παραγωγές ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ. Το 2023 αναμένεται η ζήτηση για γυρίσματα στο «υπαίθριο στούντιο», όπως συνήθως χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ξένοι παραγωγοί, να αυξηθεί, με παραγωγές να δρομολογούνται στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Η δημιουργία σύγχρονων στούντιο είναι απαραίτητη όχι μόνο για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση και η πορεία υλοποίησης της παραγωγής να μην εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και για να αποκτήσει η χώρα εγκαταστάσεις ψηφιακής μεταπαραγωγής και οπτικών εφέ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο για ελληνικό Χόλιγουντ στη Θέρμη

Σε ρυθμούς… Χόλιγουντ η παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News