Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 21:23
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Miele Hellas: 3 στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης για ενίσχυση του brand name στις 5 αγορές που δραστηριοποιείται

Miele Hellas: 3 στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης για ενίσχυση του brand name στις 5 αγορές που δραστηριοποιείται

Σχέδιο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την Miele Hellas σε διψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων φέτος, σε σύγκριση με το 2022, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια πωλήσεων (ιδιόκτητα καταστήματα, ηλεκτρονικό κατάστημα, δίκτυο συνεργατών) υλοποιεί η διοίκηση, σύμφωνα με όσα επεσήμανε σήμερα ο CEO της εταιρείας, Θάνος Κυριαζής, στο πλαίσιο εκδήλωσης εγκαινίων του νέου Miele Experience Center στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων η Miele Hellas πραγματοποίησε το πρώτο της press event στο οποίο οι Dr. Markus Miele, Dr. Reinhard Zinkann και ο κος Θάνος Κυριαζής, μοιράστηκαν τους τρεις στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας για το 2023: την ενίσχυση του brand name της Miele Hellas στις 5 αγορές που δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Κόσοβο, Κύπρος, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) – με αύξηση των μεριδίων αγοράς σε όλες τις κατηγορίες που επιχειρεί – την εστίαση στον καταναλωτή και στην δημιουργία ανώτερων εμπειριών εντός των καταστημάτων αλλά και την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας και την ενίσχυση των δράσεων αειφόρου ανάπτυξης.  

«Φιλοδοξία μας είναι μέχρι το 2030 να αγγίξουμε τα 100 εκατ. ευρώ τζίρο που πρακτικά σημαίνει να υπερτριπλασιάσουμε το μέγεθος που έχουμε σαν εταιρεία» ανέφερε ο κ. Κυριαζής, ενώ διευκρίνισε ότι δύο είναι οι βασικοί οδηγοί ανάπτυξης που θα βοηθήσουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο πρώτος έχει να κάνει με την εξαιρετικά δυναμική ανάπτυξη μεριδίων αγοράς στην Ελλάδα και ο δεύτερος με την πολύ δυναμική ανάπτυξη εργασιών στις τρεις αγορές των Βαλκανίων που δραστηριοποιείται η εταιρεία (Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία).

Η περυσινή χρονιά ήταν η καλύτερη για την Miele Hellas την τελευταία 20ετία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κυριαζής. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 32,7 εκατ. ευρώ έναντι 31,4 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 4,3% και 27,6 εκατ. ευρώ το 2020 (αυξημένες κατά 19%). Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται (οικιακές και επαγγελματικές συσκευές) και σε όλες τις αγορές που εξυπηρετεί (Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία). Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού τζίρου, η Κύπρος στο 20% και οι βαλκανικές χώρες στο 10%. Σε συνδυασμό με την υλοποίηση του σχεδίου εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας την περίοδο 2020-2021 και τη σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και ανάδειξης του brand, το 2022 σημειώθηκαν κέρδη EBIT 6,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ το 2021 (+344%).

Εστιάζοντας στην εφετινή χρονιά, ο κ. Κυριαζής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κινείται πάνω από τις προσδοκίες της διοίκησης. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο σημειώθηκε ανάπτυξη 21-22% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο θα τεθεί σε λειτουργία και στην Ελλάδα, μέσω του miele.gr , η πλατφόρμα e-commerce «Hybris» που διαθέτει ο όμιλος Miele. Παράλληλα, η εταιρεία εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση της κατηγορίας Cooking, ενώ αναμένει άνοδο και στην κατηγορία των επαγγελματικών συσκευών που σήμερα αντιστοιχούν στο 12% του τζίρου.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, στρατηγική πρόθεση της διοίκησης είναι να ενισχύσει περαιτέρω τα D2C κανάλια της, με έως 10 ιδιόκτητα καταστήματα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ήδη έχει εντοπίσει τις περιοχές που θέλει να αποκτήσει παρουσία με δικό της κατάστημα με την Αττική και κυρίως τα νότια προάστια να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ανοίγει ένα με δύο καταστήματα κάθε χρόνο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη απόφαση της Miele Hellas να μην συνεργάζεται με την «Κωτσόβολος», ο κ. Κυριαζής διευκρίνισε ότι είναι μια στρατηγική επιλογή που δεν έχει αλλάξει. Σημείωσε επίσης, ότι η ανάπτυξη πωλήσεων (κατά 4,3%) το 2022 επετεύχθη χωρίς τη συνεργασία με τον μεγαλύτερο retailer ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα. Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια εκ νέου συνεργασία στο μέλλον, λέγοντας πως «είμαστε σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την εμπορική μας στρατηγική, κρατώντας τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς».

Η Miele Hellas, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά 52 χρόνια και διαθέτει δύο Miele Experience Centers σε Ελλάδα και Θεσσαλονίκη και ένα στην Κύπρο. Επίσης, διαθέτει 21 καταστήματα Miele που ανήκουν σε συνεργάτες και βρίσκονται σε 14 πόλεις της χώρας, πάνω από 110 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 310 σημεία πώλησης προϊόντων Miele ενώ απασχολεί 100 εργαζόμενους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κος Κυριαζής «πρώτη στην ατζέντα της εταιρείας για την Ελλάδα, είναι η άνθιση μέσα από δημιουργία έως και 10 νέων καταστημάτων μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ενώ η Miele έχει ήδη δείξει τη διάθεση για περαιτέρω επενδύσεις στην χώρα αφού πρόσφατα εγκαινίασε το ευρωπαϊκό τηλεφωνικό κέντρο με τη Sitel στην Αθήνα, που απασχολεί περίπου 200 άτομα και την Teleperformance στη Θεσσαλονίκη με 175 άτομα».

Η νέα εποχή εξωστρέφειας που εγκαινιάζει η Miele Hellas συνεπάγεται και θετικές εξελίξεις για τον κλάδο των οικιακών συσκευών και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας. Η παρουσία της επεκτείνεται και δυναμώνει, όπως χαρακτηριστικά επιβεβαιώνουν τα οικονομικά της αποτελέσματα, με αύξηση 4,3% το 2022, αλλά και το πλούσιο κοινωνικό της έργο. 

Η Miele είναι γερμανική πολυεθνική εταιρεία, 124 ετών, με 50 θυγατρικές και δραστηριότητα σε 100 χώρες. Από την ίδρυσή της το 1899, η εταιρεία ανήκει στις οικογένειες Miele και Zinkann. Οι δύο οικογένειες συμμετέχουν στη λειτουργική διαχείριση της εταιρείας, μαζί με τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δεν ανήκουν στην οικογένεια, το καθένα με δικό του χαρτοφυλάκιο. Το 2021 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 4,84 δισ. ευρώ παγκοσμίως (αυξημένος κατά 7,5% σε σύγκριση με το 2020).

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News