ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Βλέπει δυναμική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Τιτάν: Βλέπει δυναμική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Αισιόδοξη εµφανίστηκε η διοίκηση του οµίλου ΤΙΤΑΝ για τις φετινές προοπτικές ανάπτυξης των δύο σηµαντικότερων αγορών δραστηριοποίησης, των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Πρόκειται για τις αγορές από τις οποίες προέρχεται το 70% των ετήσιων εσόδων του οµίλου. Σύµφωνα µε σχετική παρουσίαση που πραγµατοποιήθηκε χθες στην Ενωση Θεσµικών Επενδυτών, η αγορά τσιµέντου στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί µε ετήσιο ρυθµό της τάξεως του 16% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα οι προοπτικές είναι ακόµη θετικότερες φέτος, καθώς η ζήτηση έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται σηµαντικά από το δεύτερο εξάµηνο του 2022, λόγω της σταδιακής εκκίνησης µιας σειράς από εµβληµατικά έργα, όπως η νέα γραµµή 4 του µετρό και το Ελληνικό, όπου ο όµιλος έχει συνάψει συνεργασία µε τη Lamda Development για την εγκατάσταση µιας νέας µονάδας έτοιµου σκυροδέµατος υψηλών ποιοτικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Σύµφωνα µε την παρουσίαση του οµίλου, τα επόµενα πέντε χρόνια αναµένεται σηµαντική άνοδος της ζήτησης τσιµέντου στην Ελλάδα, λόγω της εκκίνησης µιας σειράς από έργα που θα χρηµατοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κεφάλαια, συνολικού ύψους 71 δισ. ευρώ.

Αντιστοίχως στις ΗΠΑ, η Φλόριντα και ειδικότερα το Μαϊάµι εξακολουθούν να εµφανίζουν σηµαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Για παράδειγµα, το Μαϊάµι έχει αναδειχθεί σε µία από τις πλέον δηµοφιλείς πόλεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων από το εξωτερικό, κυρίως την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για χώρους γραφείων και κατοικίες. Τα δεδοµένα αυτά αναµένεται να «θωρακίσουν» τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ από µια πιθανή επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης στην αγορά κατοικίας, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Παράλληλα, ο όµιλος συνεχίζει και το επενδυτικό του πρόγραµµα, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ από το 2000 µέχρι και το εννεάµηνο του 2022. Εξ αυτών, 3 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες βελτίωσης της αποδοτικότητας και εκσυγχρονισµού των εργοστασίων, ενώ 1,8 δισ. ευρώ έχει διατεθεί για εξαγορές. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά τη συµµετοχή στην εταιρεία «Περλίτες Αιγαίου», µέσω της οποίας θα εξασφαλιστούν οι µακροπρόθεσµες ανάγκες του οµίλου σε ποζολάνη. Πρόκειται για µια σηµαντική πρώτη ύλη, µε την οποία ο όµιλος ΤΙΤΑΝ θα εµπλουτίσει την παλέτα των τσιµεντοειδών προϊόντων χαµηλού αποτυπώµατος άνθρακα.

Μόνο για το 2023, η διοίκηση εκτιµά ότι θα υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, κυρίως προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτιστοποίησης της παραγωγικής δυναµικότητας και της µείωσης των εκποµπών ρύπων. Με βάση τον στόχο που έχει τεθεί, έως το 2030 ο όµιλος ΤΙΤΑΝ σχεδιάζει τη µείωση των εκποµπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 22,8% σε σχέση µε το επίπεδο που βρίσκονταν το 2020 και κατά 35% σε σχέση µε το 1990. Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να δαπανηθούν συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ για την επόµενη δεκαετία (10 εκατ. ευρώ/έτος). Σηµειωτέον ότι κατά το εννεάµηνο του 2022 το ενεργειακό µείγµα που χρησιµοποιήθηκε στα εργοστάσια του οµίλου αποτελούνταν σε ποσοστό 17,1% από εναλλακτικά καύσιµα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 δεν ξεπερνούσε το 8,9%. Σήµερα, το 19% του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του οµίλου είναι χαµηλού περιβαλλοντικού αποτυπώµατος, ποσοστό που σχεδιάζεται να αυξηθεί σε 58% έως το 2030.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News