Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 18:40
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣτΕ: Δικαιώθηκαν τα ΚΤΕΛ για τα μειωμένα και δωρεάν εισιτήρια

ΣτΕ: Δικαιώθηκαν τα ΚΤΕΛ για τα μειωμένα και δωρεάν εισιτήρια

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε πιλοτική δίκη, η οποία αποτελεί δηλαδή «πιλότο» για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, έλυσε το θέμα που αφορούσε στον υπολογισμό αποζημίωσης που δικαιούνται τα ΚΤΕΛ για τα μειωμένα εισιτήρια σε ειδικές ομάδες, όπως φοιτητές, μαθητές, αναπήρους και λοιπά.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η αποζημίωση των ΚΤΕΛ για τα δωρεάν ή μειωμένα εισιτήρια υπολογίζεται με βάση τη διαφορά τους από το πλήρες εισιτήριο.

Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ για τις απώλειες που είχαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και παράλληλα με την απόφασή του άνοιξε τον δρόμο για να λάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά από το ελληνικό δημόσιο.

Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιλύουν αμετάκλητα το θέμα του κομίστρου για τα μειωμένα η δωρεάν εισιτήρια και ως εκ τούτου όλες οι εκκρεμείς δίκες ανά την επικράτεια για αιτήματα ιδιοκτητών των ΚΤΕΛ καθορίζονται πλέον από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από αυξημένη – λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης – επταμελή σύνθεση του Α’ Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου), «ο υπολογισμός του ποσού της αποζημίωσης προκύπτει ευθέως και κατά τρόπο σαφή από τον νόμο και την οικεία αιτιολογική έκθεση, ισούται δε με το σύνολο της διαφοράς μεταξύ του αντιτίμου των κατά περίπτωση εκδοθέντων την αντίστοιχη χρονική περίοδο δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων και του πλήρους κομίστρου».

Με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν (αποφάσεις 221-223/2023) δικαιώθηκαν τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων τα οποία διεκδικούν συνολικά 8.762.251 ευρώ για την τριετία 2008-2011, καθώς οι αποζημιώσεις είχαν περιοριστεί λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού επέλυσαν τον τρόπο εξεύρεσης της αποζημίωσης των ΚΤΕΛ (διαφορά που προκύπτει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου εισιτηρίου και του πλήρους κομίστρου), ανέπεμψαν τις υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια προς οριστικοποίηση των διεκδικούμενων ποσών και για οριστική επίλυση των εκκρεμών στη Διοικητική Δικαιοσύνη υποθέσεων και των λοιπών ΚΤΕΛ.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News