Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 14:43
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight Group: Εξαγόρασε το 51% της Israeli Industrial Batteries

Sunlight Group: Εξαγόρασε το 51% της Israeli Industrial Batteries

Στην εξαγορά του 51% της Israeli Industrial Batteries (IIB) Energy Storage Systems, με την οποία συνεργάζεται την τελευταία δεκαετία, προχώρησε η Sunlight Group Συστήματα Ενέργειας, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Πρόκειται για εταιρεία που ειδικεύεται στη συναρμολόγηση και διάθεση βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (περιοχή ΜΕΝΑ).

Από τη σύστασή της το 1992, η IIB συνιστά δυναμικό παραγωγό και διανομέα βιομηχανικών μπαταριών για διάφορες εφαρμογές, και ηγέτη στην αντίστοιχη αγορά του Ισραήλ, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Η εταιρεία είναι 100% ιδιωτική και λειτουργεί πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών μολύβδου-οξέος για αποθήκευση ενέργειας. Διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο Ισραήλ για μπαταρίες ηλεκτρικών περονοφόρων, ως βασικός προμηθευτής Κατασκευαστών Αρχικού Εξοπλισμού (OEMs), όπως οι BT-Toyota, Hyster, Yale, Jungheinrich, Linde, και Still. Στους πελάτες της ΙΙΒ συγκαταλέγονται επίσης αλυσίδες supermarket και franchise, κέντρα logistics κλπ. Επιπλέον, αποτελεί βασικό προμηθευτή μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και UPS. Σχετικοί πελάτες είναι το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και εταιρείες τηλεπικοινωνίας όπως οι Bezeq (εθνικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ), PHI, Hot Mobile και Motorola. Στα προϊόντα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται ακόμη καινοτόμες μπαταρίες και προηγμένες εφαρμογές για την αεροπορική βιομηχανία. Από το 2004 η ΙΙΒ δραστηριοποιείται επίσης στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2020 διαθέτει στις αγορές της και μπαταρίες ιόντων λιθίου για εφαρμογές βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και αποθήκευσης ενέργειας – ταχέως αναπτυσσόμενα τμήματα του κλάδου παγκοσμίως.

Η συμφωνία εξαγοράς του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΙΒ υπογράφηκε στο Τελ Αβίβ στις 16 Ιανουαρίου 2023 από τον Λάμπρο Μπίσαλα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, και τον Ady Segal, απερχόμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Israeli Industrial Batteries Energy Storage Systems. Ο Ady Segal θα παραμείνει στην εταιρεία υποστηρίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή της ως κάτοχος του 49% των μετοχών, ως μη Εκτελεστικός Πρόεδρος και ως σύμβουλος της νέας Διοίκησης, ενώ ο Erez Pinto αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής. Οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν την αυτόνομη επιχειρηματική λειτουργία τους, αναζητώντας ταυτόχρονα συνεργασίες και συνέργειες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αγορών του Ισραήλ, της Μέσης Ανατολής, και της Βόρειας Αφρικής.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Συνεχίζουμε το ίδιο δυναμικά με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς: με μία ακόμη σημαντική εξαγορά ενός μακρόχρονου και έμπιστου συνεργάτη στη διανομή των προϊόντων μας, και μιας ισχυρής εταιρείας στις μπαταρίες βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και αποθήκευσης ενέργειας. Η συμφωνία αυτή συμβάλλει περαιτέρω στο στόχο μας να καταστούμε παγκόσμιοι ηγέτες στις βιομηχανικές μπαταρίες για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας και τα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, αυτή η εξαγορά εδραιώνει και επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη γεωγραφική μας παρουσία στην περιοχή ΜΕΝΑ και ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό μας με έμπειρους και εξειδικευμένους υπαλλήλους. Θα αξιοποιήσουμε την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου συναρμολόγησης που η ΙΙΒ λειτουργεί στο Ισραήλ και τη γειτνίασή του με τις πολλά υποσχόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, για να μεγιστοποιήσουμε τη διάθεση των προϊόντων μας μέσω του τοπικού δικτύου πωλήσεων της ΙΙΒ. Επίσης, θα υποστηρίξουμε τους συνεργάτες μας να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους με την προσθήκη των καινοτόμων προϊόντων της Sunlight, τεχνολογίας ιόντων λιθίου και μολύβδου-οξέος. Όπως πάντα, είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ανεξάρτητη ανάπτυξη των εταιρειών που προσθέτουμε στο Οικοσύστημά μας, να τις βοηθήσουμε να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατότητων τους, και να εκπληρώσουν το όραμά τους. Θέλουμε να βλέπουμε τις εταιρείες μας να αναπτύσσονται, να διαπρέπουν, και γιορτάζουμε μαζί τις επιτυχίες τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ομάδες που συμμετείχαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς και τους μετόχους μας για τη σταθερή τους στήριξη στην υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού μας πλάνου. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την ομάδα της IIB και να πραγματοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους».  

Από πλευράς της Israeli Industrial Batteries, ο μέτοχος και μη Εκτελεστικός Πρόεδρος, Ady Segal δήλωσε: «Σε συνέχεια μίας μακράς και σταθερής συνεργασίας με τη Sunlight και με δεδομένη την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο τεχνολογίας και προϊόντων, στην IIB –μια οικογενειακή εταιρεία– αποφασίσουμε να συνδέσουμε το μέλλον μας με έναν ισχυρό εταίρο που διαθέτει εξαιρετικά ικανούς και έμπιστους ανθρώπους και βρίσκεται σε σημαντική ανοδική πορεία. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι γόνιμη για τις δύο εταιρείες και τους υπαλλήλους τους».

Ο Erez Pinto, νέος Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της IIB, πρόσθεσε: «Η επιχειρηματική μας σχέση με τη Sunlight Group ξεκίνησε το 2014, όταν ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με μία αναπτυσσόμενη εταιρεία που μοιράζεται τις ίδιες αξίες με μας, με την οποία εμβαθύναμε τη συνεργασία μας στο πέρασμα του χρόνου. Η απόφαση να γίνουμε μέλη της Sunlight Group ήταν το φυσικό επακόλουθο για μας και θα χρησιμοποιήσουμε τις συνέργειές μας ώστε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις δύο εταιρείες και να σημειώσουμε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Η εξαγορά αυτή συνιστά σημαντικό βήμα στη στρατηγική μας να παραμείνουμε ηγέτες στην αγορά των βιομηχανικών μπαταριών στο Ισραήλ, με αδιαπραγμάτευτο επαγγελματισμό και επιδίωξη καινοτομίας. Η συνεργασία αυτή θα είναι επίσης καταλύτης στις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τη δραστηριότητα της ΙΙΒ στις ενδιαφέρουσες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Προσβλέπω με χαρά στην επέκταση της συνεργασίας μας με τη Sunlight και στη συλλογική μας προσπάθεια».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News