ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Real estate: Ανοδικά η ζήτηση για καταστήματα και γραφεία

Real estate: Ανοδικά η ζήτηση για καταστήματα και γραφεία

Ανοδο της ζήτησης για ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων προβλέπουν οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων για το 2023. Παράλληλα, εκτιμούν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει σταθερά υψηλό, ιδίως για κτίρια γραφείων, αλλά και για καταστήματα. Τα παραπάνω προκύπτουν με βάση την τελευταία ετήσια έκθεση του τμήματος έρευνας και ανάλυσης της Cerved Property Services (CPS), που βασίστηκε στη σφυγμομέτρηση μεταξύ 200 επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων.

Ειδικότερα, το 52% των ειδικών αναμένει αύξηση της ζήτησης για ενοικιάσεις σύγχρονων κτιρίων γραφείων και 49% προβλέπει το ίδιο για την ενοικίαση καταστημάτων στις κύριες αγορές. Οσον αφορά την αγορά γραφειακών χώρων, το 55% κάνει λόγο για σταθερή ζήτηση φέτος, ενώ ένα πρόσθετο 40% αναμένει αύξηση της ζήτησης. Αντίστοιχα, το 56% αναμένει σταθερή ζήτηση για απόκτηση καταστημάτων στις κύριες αγορές, ενώ 35% προβλέπει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον το 2023.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι όμως η εικόνα για τα ακίνητα χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών. Για παράδειγμα, τα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες αγορές αναμένεται να καταγράψουν μείωση της ζήτησης ενοικίασης, σύμφωνα με το 41% των ειδικών (50% προβλέπει σταθεροποίηση της ζήτησης). Στην αγορά γραφείων Β΄ και Γ΄ κατηγορίας (όσα είναι παλαιότερης κατασκευής και σε λιγότερο προνομιακά σημεία), το 40% των ειδικών προβλέπει μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον φέτος (το 52% αναμένει σταθερή ζήτηση), ενώ σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για μίσθωση, το 32% κάνει λόγο για υποχώρηση φέτος (59% προβλέπει σταθεροποίηση).

Σύμφωνα με την ανάλυση της Cerved, η αγορά γραφείων κινείται με διαφορετικές «ταχύτητες», ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. «Η τηλεργασία ευνόησε τη νέα γενιά νεόδμητων γραφείων, αύξησε τις ποιοτικές απαιτήσεις των χρηστών και ενέτεινε την ανάγκη για στέγαση σε χώρους ασφαλείς, ευέλικτους, άνετους, βιοκλιματικούς και υψηλών προδιαγραφών. Οι σύγχρονες εταιρείες αναζητούν κυρίως πράσινα κτίρια και οι επενδυτές ενδιαφέρονται για χαρτοφυλάκια βιώσιμων ακινήτων. Οι τιμές αυτών των γραφείων ανεβαίνουν, η αυξημένη ζήτηση διατηρείται, οι αποδόσεις τους συρρικνώνονται, η πληρότητά τους είναι εξασφαλισμένη και κατά συνέπεια διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του αποθέματος Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας και των σύγχρονων γραφείων», σημειώνει η Cerved.

Εμπορικοί δρόμοι

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα, η ζήτηση για μίσθωση στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Γλυφάδας, της Κηφισιάς και του Πειραιά, αλλά και στα εμπορικά κέντρα, εξακολουθεί να είναι αυξημένη λόγω της έλλειψης κενών καταστημάτων και λόγω των σχετικά λογικών τιμών μίσθωσης, ειδικά σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, όταν ξεπέρασαν κάθε ιστορικό προηγούμενο, καθιστώντας την οδό Ερμού έναν από τους δέκα πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: 

Real estate: Ανακάμπτει η ζήτηση για γραφεία μετά την πανδημία, αυξάνονται τα ενοίκια

Επενδύσεις ρεκόρ 1,65 δισ. σε επαγγελματικά ακίνητα το 2022

Real estate: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στην αγορά γραφείων το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News