ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Αυξάνουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Τράπεζες: Αυξάνουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Σε κινήσεις προσέλκυσης καταθέσεων σε κλειστούς προθεσμιακούς λογαριασμούς επιδίδονται οι τράπεζες, μετακυλίοντας μέρος της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ στους αποταμιευτές. Στην μάχη της προσέλκυσης ρευστότητας η Alpha Bank ανακοίνωσε νέα καταθετικά προϊόντα προθεσμίας με υψηλές αποδόσεις που φθάνουν έως και 3% για διάρκεια δέσμευσης έως και 2 έτη και για μεγάλα ποσά (άνω των 300.000 ευρώ), ενώ αντίστοιχα έως και 2,5% (ανάλογα με την διάρκεια, αλλά ανεξαρτήτως ποσού), κλιμακώνεται το επιτόκιο της νέας προθεσμιακής κατάθεσης που προσφέρει η Eurobank.

Η άνοδος των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλης διάρκειας έως και 2 χρόνια, στοχεύει στην επιβράβευση των καταθετών που θα μεταφέρουν χρήματα από ανοιχτούς σε κλειστούς λογαριασμούς και πραγματοποιείται εν όψει και της νέας αύξησης που αναμένεται τον Μάρτιο, αλλά και της σταδιακής επιστροφής της φθηνής ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από την ΕΚΤ. Η επιστροφή της ρευστότητας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης των μέτρων προσωρινής χαλάρωσης των εξασφαλίσεων που είχε λάβει η Κεντρική Τράπεζα για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή δεν οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, επιλέγοντας να πριμοδοτήσουν τους καταθέτες με υψηλότερα επιτόκια.

Τα νέα καταθετικά προϊόντα

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank ανακοίνωσε νέα αυξημένα επιτόκια για το πρόγραμμα προθεσμιακών καταθέσεων Alpha Πρόοδος Plus, που είχε λανσάρει τον περασμένο Δεκέμβριο για ποσά άνω των 30.000 ευρώ (θα μειωθεί στις 20.000 ευρώ) και το οποίο, όπως σημειώνει, περιλαμβάνει επιτόκια υψηλότερα κατά 0,80% έως 1% σε σχέση με το ισχύον πρόγραμμα. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο από αύριο Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και αφορά προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 και 24 μηνών, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταθέτη να «κλειδώσει» ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3% ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης. Το Alpha Πρόοδος Plus παρέχει τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος.

Συγκεκριμένα:

  • Το Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών δίνει επιτόκιο έως 3% ανάλογα με το ποσό κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75%.
  • Το Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών δίνει επιτόκιο έως 3% ανάλογα με το ποσό κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,50% έως 2%.

Αντίστοιχα η Eurobank προσφέρει για εγγραφές από την προσεχή Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 10.000 ευρώ:

  • Τη 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1% και 2%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.
  • Την 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1%, 1,5%, 2% και 2,5% στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

Αμοιβαία κεφάλαια

Επιπλέον η Eurobank, μέσω της θυγατρικής της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, διαθέτει έως και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου το αμοιβαίο κεφάλαιο (Α/Κ) «Dis GF Target Maturity III Ομολογιακό», 5ετούς διάρκειας. Το προϊόν απευθύνεται σε επενδυτές που επιδιώκουν τακτικό εισόδημα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ετήσιας διανομής μερίσματος, κατόπιν συνεκτίμησης των συνθηκών της αγοράς και της τρέχουσας απόδοσης του ενεργητικού του Α/Κ. Για το 2023 επιδιώκεται διανομή μερίσματος έως 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024. Το συγκεκριμένο Α/Κ ανήκει στην οικογένεια των Greek Funds, που επενδύει το ενεργητικό του σε ένα διαφοροποιημένο, ποιοτικό χαρτοφυλάκιο, ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων.

Πρόκειται για ομολογιακό A/K που ακολουθεί τη στρατηγική buy and hold με στόχο τη διασφάλιση του κεφαλαίου μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων στη λήξη, για τον μεριδιούχο που θα διατηρήσει το προϊόν έως και το 2028. Στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων, η Alpha Bank διέθεσε εντός του Ιανουαρίου το «Alpha Target Maturity I 2028», που με χαρακτηριστικά, όπως η διανομή μερίσματος 3% για το πρώτο έτος και συμμετοχή από μόλις 1.000 ευρώ, συγκέντρωσε μέσα σε έναν μήνα ποσό άνω των 360 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, «η Alpha Asset Management αναμένεται να παρουσιάσει και νέα προϊόντα αντίστοιχων αποδόσεων».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων το 2023

Δάνεια: Πόσο «φουσκώνει» η δόση των στεγαστικών με την αύξηση των επιτοκίων

Τα προγράμματα του 2023 για φθηνό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News