ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mothercare: Από τα τεχνικά έργα στο λιανεμπόριο και τώρα στην αγκαλιά της Intracom

Mothercare: Από τα τεχνικά έργα στο λιανεμπόριο και τώρα στην αγκαλιά της Intracom

Μέσω…. Μothercare επιχειρεί να αποκτήσει το πρώτο της αποτύπωμα στον κλάδο των ακινήτων η Intracom μετά την πρόσφατη απόφαση του ομίλου του Σωκράτη Κόκκαλη να μετατραπεί σε όμιλο επενδύσεων και να δημιουργήσει μεταξύ άλλων και θυγατρική εταιρεία, ειδικά για τα ακίνητα, την Intracom Properties. Αυτό σηματοδοτεί η απόφαση για την εξαγορά του 74,21% της εταιρείας Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας που ανακοινώθηκε χθες, εξαγορά που θα γίνει σε δύο φάσεις εντός του πρώτου τετραμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι ήδη εξαγόρασε το 27,61% με πωλητή τον Λουκά Σπεντζάρη, ενώ υπέγραψε μνημόνιο για την εξαγορά από την οικογένεια Λάππα επιπλέον 46,60% της εταιρείας (έναντι 18,7 εκατ. ευρώ).

Με την εξέλιξη αυτή μπαίνει τέλος, καθώς φαίνεται, και στην πορεία της Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας, μια πορεία αρκετά περιπετειώδης και με αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, επηρεασμένη και από τις διαδοχικές κρίσεις που έπληξαν την ελληνική οικονομία. Ας σημειωθεί δε ότι στην πορεία η εταιρεία από τεχνική έφτασε στην πραγματικότητα να είναι εμπορική, καθώς το 97% των πωλήσεών της προέρχεται από την εμπορική της δραστηριότητα και το υπόλοιπο από τη δραστηριοποίησή της στον ενεργειακό κλάδο.

Στόχος, πάντως, της εξαγοράς θεωρούνται τα ακίνητα της εταιρείας. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα δύο επενδυτικά ακίνητα της εταιρείας επί των οδών Ερμού 44 και Ερμού 47, τα οποία έχει εκμισθώσει στην Adidas και στον όμιλο Inditex (Zara) αντιστοίχως. Ενδεικτικά, η εύλογη αξία του ακινήτου στην Ερμού 44 προσδιορίστηκε στο ποσό των 12,035 εκατ. ευρώ. Στα ακίνητα συγκαταλέγονται αποθήκες 8.525 τ.μ. στον Ταύρο, οι οποίες όπως και το ακίνητο της οδού Ερμού 47 είναι υποθηκευμένα στην Alpha Bank. Συνολικά η εύλογη αξία των ακινήτων του ομίλου έχει προσδιορισθεί, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2021, σε 37,65 εκατ. ευρώ.

Στις περιπέτειες ήρθαν να προστεθούν την τελευταία διετία η διαμάχη μεταξύ του μεγαλύτερου μετόχου μειοψηφίας, του Λουκά Σπεντζάρη με την οικογένεια Λάππα, διαμάχη που μάλλον και αυτή κλείνει, καθώς αμφότερες οι πλευρές πωλούν τη συμμετοχή τους στην Intracom.

Το ξεκίνημα

Η εταιρεία ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1978 σαν κοινοπραξία των δύο κύριων εταίρων (Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας) για κατασκευή πολυκατοικίας, µε έδρα την οδό Δημοχάρους 41.  Το 1982 ιδρύθηκε η οµόρρυθµη εταιρεία Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ Ο.Ε. µε σκοπό γενικές εργολαβίες και αρχικό κεφάλαιο 100.000 δρχ. Το 1983 ανέλαβε το πρώτο µεγάλο έργο, αυτό της κατασκευής του νεοκλασικού κτιρίου της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρόης και το 1985 την κατασκευή κτιρίων της εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Το 1986 η εταιρεία μετατράπηκε σε ανώνυμη τεχνική. Το 1993 έγινε µεταφορά της έδρας της εταιρείας σε ιδιόκτητο πολυώροφο κτίριο γραφείων στην οδό Παστέρ 3.

Η Ι. Κλουκίνας -Ι. Λάππας Α.Τ.Ε. ανέλαβε το 1998 την εκτέλεση έργου στη Ρόδο για το Πανεπιστήµιο Αιγαίου και για το σκοπό αυτό σύστησε µε την εισηγµένη στο Χ.Α.Α. ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ την ετερόρρυθµη εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ Α.Τ.Ε. & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε. στην οποία συµµετέχει ως ετερόρρυθµος εταίρος µε ποσοστό 10%. Συµµετέχει επίσης, µε ποσοστό 67% (από ιδρύσεως – 1997), στην εταιρεία ξυλουργικών εργασιών µε την επωνυµία Κ.Λ.Θ. Ε.Π.Ε. που ιδρύθηκε για την εξυπηρέτηση µέρους των αναγκών της τεχνικής εταιρείας αλλά και εξωτερικών πελατών. Τα 2006 εξαγοράζει και το 32,59% της εταιρείας αυτής αντί του τιµήµατος των 355.673,76 ευρώ, κατέχοντας έτσι συνολικά το 99,59% της Κ.Λ.Θ. Ε.Π.Ε. Συµµετείχε, επίσης (µε 90%) και στη σύσταση της εταιρείας Κ.Λ.Σ. Α.Ε (1995), µε αντικείµενο τις σιδηρουργικές εργασίες (η οποία όµως ουδέποτε λειτούργησε), ποσοστό το οποίο πούλησε τον Ιούνιο του 1999.

Το σήμα Mothercare

Την ίδια χρονιά εισήλθε και στον κλάδο του λιανεμπορίου, εξαγοράζοντας, έναντι 10,50 εκατ. ευρώ το 80% της εµπορικής και βιοτεχνικής εταιρείας «ΥΙΟΙ ΕΥΘ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.» µε αντικείµενο την εισαγωγή, κατασκευή και εµπορία ειδών ιµατισµού. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Υιοί Ευθ. Παπαγιάννη ήταν από το 1977 αποκλειστικός αντιπρόσωπος του σήματος βρεφικών ειδών Mothercare.

Το 2000 συστήνει την Κ.Λ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, µε ποσοστό συµµετοχής 85% , µε στόχο την δραστηριοποίηση στον αναπτυσσόµενο τοµέα της ενέργειας. Η ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Έργου στο Κεράσοβο Ιωαννίνων το 2005 θα σηµατοδοτήσει και έµπρακτα την δραστηριοποίηση της Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ–Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ στον κλάδο της Ενέργειας. Το 2007 η «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» αυξάνει τη συµµετοχή της στην Ενεργειακή σε 93,14% µε την καταβολή 1,71 εκατ. ευρώ.

Το 2004 η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εξαγοράζει και το υπόλοιπο 20% της εταιρείας «ΥΙΟΙ ΕΥΘ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.».

Η επέκταση στα Βαλκάνια

Το 2005 µπαίνει στην αγορά των Βαλκανίων µε την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών (100%) για την ανάπτυξη καταστημάτων Mothercare. Συγκεκριμένα, ιδρύει την SYSMEROM SRL στη Ρουµανία, την KLM BULGARIA EOD στη Βουλγαρία, η οποία λειτούργησε το πρώτο κατάστηµα Mothercare στην Σόφια στις αρχές ∆εκεµβρίου 2005 και την KLMS COM DOOEL στα Σκόπια.Το 2006 ιδρύει την KLSER COMMERCE LTD µε έδρα το Βελιγράδι της Σερβίας, την KLSLV DOO στη Λιουµπλιάνα της Σλοβενίας και τον Ιούλιο του 2007 την KLSAL LTD στα Τίρανα της Αλβανίας. Το Σεπτέµβριο του 2006 εξαγόρασε του 100% του συνόλου των µετοχών της NET STYLE AE, η οποία ήταν ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των ιταλικών προϊόντων καλλυντικών και αξεσουάρ Colours and Beauty στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά εξαγόρασε την COMPTON HOUSE PROPERTIES LTD έναντι 6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των καταστημάτων παιχνιδιών Early Learning Centre.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση της Mothercare και του σήματος Early Learning Centre στην Ελλάδα έως το 2027.

Η οικονομική κρίση επηρέασε άμεσα την εταιρεία, πλήττοντας ήδη από το 2011 τον τζίρο της και από την εμπορική και από την κατασκευαστική δραστηριότητα με τη μείωση του κύκλου εργασιών να είναι 13% και 60% αντιστοίχως, με την αρνητική πορεία να συνεχίζεται και τα χρόνια που ακολούθησαν. Το 2014 αποχώρησαν από την εταιρεία οι Ιωάννης και Αλέξης Κλουκίνας, με τον δεύτερο να ιδρύει δική του τεχνική εταιρεία. Το 2016 η εταιρεία διακόπτει την δραστηριότητά της στη Σλοβενία και το 2019 στη Βουλγαρία. Την ίδια χρονιά παραιτείται από τη θέση του αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου ο Λουκάς Σπεντζάρης που στη συνέχεια ήρθε σε μεγάλη αντιπαράθεση με την οικογένεια Λάππα. Ο Λουκάς Σπεντζάρης ζήτησε τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου για τις χρήσεις 2020 και 2021 και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το δικαστήριο δέχθηκε τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου για τη χρήση 2020.

Η πανδημία επιδείνωσε την οικονομική θέση του ομίλου, καθώς τα εμπορικά καταστήματα σε Ελλάδα και Βαλκάνια παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2021 η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι θα διέκοπτε τη λειτουργία των καταστημάτων στην Αλβανία και τη Σερβία.

Το 2021 η Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ είχε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 28,24 εκατ. ευρώ και EBITDA 6,73 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το α’ εξάμηνο του 2022 ο τζίρος ήταν 13,09 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 6,27 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων στις 30 Ιουνίου 2022 ήταν 41,69 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Στην Intracom περνάει η Κλουκίνας – Λάππας

Το 26,10% της Κλουκίνας – Λάππας απέκτησε η Intracom

Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας: Μείωση κύκλου εργασιών και EBITDA στο εννεάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News