Business & Finance Πέμπτη 2/02/2023, 13:41
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εταιρείες δανείων: Έχουν κάνει ρυθμίσεις 35 δισ. ευρώ – Στόχος για 3,2 δισ. το α΄ εξάμηνο

Εταιρείες δανείων: Έχουν κάνει ρυθμίσεις 35 δισ. ευρώ – Στόχος για 3,2 δισ. το α΄ εξάμηνο

Δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ, που αφορούν πάνω από 700.000 δανειολήπτες, είχαν ρυθμίσει έως τα τέλη του 2022, οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, στοχεύουν σε ρυθμίσεις 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) οι εταιρείες:

·      Προσφέρουν ρυθμίσεις και τις εξειδικευμένες λύσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση να ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες.

·      Έχουν επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία, επαναφέροντας στην τραπεζική κανονικότητα πάνω από 115.000 δανειολήπτες. 

·      Έχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόνον το 17% από πλειστηριασμούς (στοιχεία 2020-2022). 

·      Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και εντατικοποιώντας τις ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, προς όφελος όλων των μερών, η εγκρισιμότητα των αιτήσεων βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 70% με αυξητική τάση. Ειδικότερα, σε υποθέσεις οφειλών κάτω κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα είναι άνω του 75% 

·      Στις επιχειρήσεις, προσφέρουν μία πραγματικά δεύτερη ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης. Επίσης, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.)

Σημειώνεται ότι ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζομένους. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News