ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Πάνω από 5.000 οι πρώτες αιτήσεις για την επιδότηση των δανείων

Τράπεζες: Πάνω από 5.000 οι πρώτες αιτήσεις για την επιδότηση των δανείων

Ξεπέρασαν τις 5.000 οι αιτήσεις από ευάλωτους δανειολήπτες για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης του δανείου, χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας. Η επιδότηση αφορά στο πρόγραμμα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες για την επιδότηση κατά 50% της αύξησης της δόσης των στεγαστικών δανείων καθώς και των δανείων μικρών επιχειρήσεων, με υποθήκη την πρώτη κατοικία, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της επιδότησης είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω της ιστοσελίδας  της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete) και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη χθες υποβλήθηκαν οι πρώτες 5.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους που πληρούν τα κριτήρια. Η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει αυτόματα την έγκριση της επιδότησης, καθώς τα στοιχεία του δανειολήπτη θα πρέπει να διασταυρωθούν έτσι ώστε να πιστοποιηθεί ότι πληρεί όλα τα κριτήρια για να θεωρηθεί ευάλωτος. 

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών ανεβάζουν τον αριθμό των δικαιούχων που θα πιστοποιηθούν ως ευάλωτοι στους 30.000 περίπου και εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή ετήσιο εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, οι αιτούντες θα πρέπει να πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια. Βάσει αυτών η  συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. επίσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. 

Η επιδότηση θα καλύψει το 50% της αύξησης των επιτοκίων που έχει περάσει μέχρι σήμερα στις δόσεις των δανείων, αλλά και όσες προκύψουν εντός των επόμενων 12 μηνών. Έτσι όπως έχουν διευκρινίσει οι τράπεζες εάν η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 400 ευρώ και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα στα 500 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ. Εφόσον με βάση την πορεία του euribor η αύξηση τους προσεχείς μήνες φτάσει τα 560 ευρώ, η συνολική επιδότηση θα είναι 80 ευρώ. Στην κατηγορία των συνεπών δανειοληπτών ανήκουν όσοι δεν έχουν καθυστερήσει την δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών. 

Το ποσό της επιδότησης για τους δικαιούχους εκτιμάται, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τραπεζών ότι, θα ξεκινήσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους τον Απρίλιο, ενώ το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί από τις εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News