ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Βγαίνει σήμερα στις αγορές για ΑΤ1 κεφάλαια

Alpha Bank: Βγαίνει σήμερα στις αγορές για ΑΤ1 κεφάλαια

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για τον AT1 τίτλο που εκδίδει η Alpha Bank με στόχο την άντληση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. O τίτλος είναι χωρίς τακτή και προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης (perpetual), θα έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια και προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο επιτόκιο που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο των προσφορών, καθώς ο αντίστοιχος τίτλος που είχε εκδώσει το 2021 η τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 8,75%, τιμολογείται σήμερα κοντά στο 15,5%, θέτοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τον πήχη για το AT1 ομόλογο της Alpha Bank κοντά στο 12%.

Η εντολή δόθηκε χθες στις Citi (Sole Structuring Advisor), Barclays, BofA Securities, Citi, J.P. Morgan και Nomura (Joint Bookrunners) και το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει αύριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας «η έκδοση ΑΤ1 έρχεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου (Project Tomorrow) και τη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας το 2022». Ως μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την πιστωτική επέκταση, ήδη από το 2021, η Τράπεζα είχε συμπεριλάβει και τις εκδόσεις ομολόγων Additional Tier 1, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης δείκτη βασικών κεφαλαίων σε επίπεδα τουλάχιστον 13%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης η δυνατότητα έκδοσης ΑΤ1 τίτλων φθάνει έως και τα 700 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), ανήλθε με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 9μήνου του 2022, σε 12,1% και περαιτέρω ενίσχυση κατά 65 μονάδες βάσης, αναμένεται το 2023 από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις.

Με την έκδοσηη Τράπεζα αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της, με την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023. Έτσι, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια εκδόσεως ομολόγων Αdditional Τier 1 και Tier 2».

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η Τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και 2020. Στην ανακοίνωσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι «από το 2019 έως σήμερα είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλες τις κατηγορίες τίτλων (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1). Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της Τράπεζας, μέσω εκδόσεων ομολόγων, ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η ισχυρή δυναμική πρόσβασης της στις κεφαλαιαγορές και το διαφοροποιημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει».

Η Fitch

Να σημειωθεί ότι η Fitch Ratings, ανακοίνωσε χθες την αναβάθμιση της Alpha Bank (της Εθνικής και της Eurobank επίσης) θέτοντας στην Τράπεζα και στη μητρική του Ομίλου Alpha Services and Holdings S.A. μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) “B+” από “B”, με σταθερό outlook. Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε τη αξιολόγηση βιωσιμότητας (Viability Ratings – VR) σε “b+’” από “b”.

Ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση έρχεται να αναγνωρίσει την ισχυροποιημένη κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ποιότητας κερδοφορίας της και την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της, ενώ προσθέτει ότι έχει μειωθεί το βάρος για τα κεφάλαια της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, για τα οποία δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις. Όπως σημειώνει η Fitch στο σχετικό ενημερωτικό της δελτίο, «η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δραστική μείωση των ΜΕΑ, τόσο μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων όσο και οργανικά».

Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, η αναβάθμιση της Alpha Bank συμβαδίζει με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023 και τις προβλέψεις για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας συγκριτικά με την Ευρωζώνη, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο. Μεταξύ των λόγων που οδήγησαν στην αναβάθμιση η Fitch αναφέρει την υψηλή θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της Alpha Bank πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, την συνεχιζόμενη εξυγίανση του ισολογισμού της που «αναμένεται να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμή βιώσιμη ανάπτυξή της», με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται στο 8% ή 9.3% (συμπεριλαμβανομένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos»), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο δείκτης CET1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ βελτιώθηκε σε 12,1% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, από 10,8% στα τέλη του 2021, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της κερδοφορίας και τη θετική επίπτωση από συναλλαγές ΜΕΑ, με την Τράπεζα να «κινείται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου CET1 15%». Επίσης, ο οίκος προβλέπει περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, λόγω της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος μετασχηματισμού, σημειώνοντας ότι «τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού αναμένεται να αυξηθούν περίπου στο 2% μεσοπρόθεσμα, λόγω των σταθερών και βελτιούμενων εσόδων από τόκους και προμήθειες, καθώς και ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών για μείωση των εξόδων και των ζημιών απομείωσης στο πλαίσιο εξυγίανσης του ισολογισμού». Τέλος, θετικά είναι τα σχόλια για την καταθετική βάση και τη ρευστότητα της Alpha Bank, που χαρακτηρίζεται ως «υγιής», ιδίως «λόγω της ισχυρής της παρουσίας στις αγορές χρέους το 2022, μέσω εκδόσεων ομολόγων συνολικού ύψους Ευρώ 900 εκατ. και της ανταπόκρισής της, νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα, στην υλοποίηση των εποπτικών απαιτήσεων (MREL)».

Διαβάστε επίσης: 

Στις αγορές βγαίνει η Alpha Bank για 300 εκατ. ευρώ

Eurobank: Ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές για το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ

Έσπασε ρεκόρ η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων: Εκδόσεις 244 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News