Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 07:28
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ανοίγει «παράθυρο» για τη διανομή μερίσματος

Τράπεζες: Ανοίγει «παράθυρο» για τη διανομή μερίσματος

«Η πληρωμή μερισμάτων δεν θα έχει αρνητική γνώμη από την πλευρά μας, εφόσον οι τράπεζες μπορούν να αποδείξουν ότι θα είναι σε θέση να παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές μας απαιτήσεις». Αυτό διεμήνυσε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση των κυπριακών τραπεζών να διανείμουν μέρισμα το 2023, μετά από 12 περίπου χρόνια.

Κριτήριο βάσει του οποίου ο SSM θα κρίνει την προοπτική διανομής μερίσματος θα αποτελέσει η εξέλιξη των εποπτικών κεφαλαίων με βάση ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Όπως εξήγησε ο κ. Ενρία το βασικό σενάριο θα είναι «μια ρηχή και σύντομη ύφεση, ενώ το δυσμενές σενάριο, θα συνεπαγόταν μια πιο αρνητική εξέλιξη σε επίπεδο ανάπτυξης και σε επίπεδο επιτοκίων. Αντίστοιχο αίτημα έχουν υποβάλει και οι ελληνικές τράπεζες Eurobank και Εθνική και σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM, «όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν ότι είναι οι κεφαλαιακοί δείκτες μπορούν να μείνουν πάνω από τα απαιτούμενα όρια», υπογράμμισε.

Στην συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ενρία, επεσήμανε επίσης ότι η έξοδος από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και η αύξησή τους έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών και θα συνεχίσει να παίζει θετικό ρόλο για κάποιο χρονικό διάστημα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι με δεδομένο ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα αρχίσουν επίσης να αυξάνονται, η θετική επίδραση στα περιθώρια θα μειωθεί ανάλογα.

Ο επικεφαλής του SSM ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του ποσοστού που ελέγχει η Eurobank στην Ελληνική τράπεζα και την προοπτική συγχώνευσης, εξήγησε ότι ως επόπτης δεν τοποθετείται για συγκεκριμένες τράπεζες, σημείωσε ωστόσο «οι συγχωνεύσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς αποτελούν την πιο αντιπροσωπευτική ευκαιρία για την αλλαγή του επιχειρηματικού τους μοντέλου. «Είναι ένας τρόπος για να κάνουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο πιο κερδοφόρο, να δημιουργήσουμε περισσότερα κεφάλαια και να βάλουμε τις τράπεζες σε μια πιο σταθερή πορεία προς τα εμπρός».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ενρία επισκέφθηκε το προηγούμενο διήμερο Αθήνα και Κύπρο πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τις τράπεζες που εποπτεύει, τις εθνικές εποπτικές αρχές και κυβερνητικά στελέχη. Με βάση ανακοίνωση της ΤτΕ μετά και την συνάντηση με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα «στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον κ. Ενρία βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους».

Κατά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο κ. Ενρία αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής», στην σημαντική αύξηση των καταθέσεων και στη βελτίωση των στοιχείων των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης: 

SSM: Κερδοφορία και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες

Bloomberg: Η ΕΚΤ βάζει «φρένο» σε τραπεζικά μπόνους και μερίσματα

Συνάντηση Σταϊκούρα – Enria στο επίκεντρο η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News