ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα αζήτητα τα ακίνητα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

Την 1η Μαρτίου θα εκποιηθεί για μία ακόμη φορά ακίνητο της εταιρείας

Στα αζήτητα τα ακίνητα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

Αν και οι εκποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων, της πτωχευμένης Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και σε τιμές εκκίνησης σημαντικά μειωμένες, συγκριτικά με τις αρχικές, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο.

Το εγχείρημα των πλειστηριασμών αναμένεται να επαναληφθεί την 1η Μαρτίου οπότε έχει προγραμματιστεί να εκποιηθεί προς περίπου 90 χιλ. ευρώ ακίνητο 43 στρεμμάτων που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Σκύδρας στην Πέλλα. Παρότι η τιμή εκκίνησης για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μειωθεί κατά τρία τέταρτα συγκριτικά με την μέση τιμή των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα υπάρξει υπερθεματιστής.

Αυτή τη στιγμή, η λίστα των προς εκποίηση βιομηχανικών ακινήτων της ΕΝΚΛΩ περιλαμβάνει τα πρώην εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, τη Ροδόπη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και τη Θέρμη. Ο σύνδικος πτώχευσης της ΕΝΚΛΩ αναζητά αγοραστές και για τον εξοπλισμό της ΕΝΚΛΩ για τον οποίο στο παρελθόν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, αλλά, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, η διαδικασία δεν προχώρησε. Όπως προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος, περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν υπάρχει υπερθεματιστής σε διαδοχικούς πλειστηριασμούς περνούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και για τα assets της ΕΝΚΛΩ που τέθηκε σε πτώχευση τον Ιούλιο του 2012.

Η επαναλειτουργία των κλωστηρίων και των εκκοκκιστηρίων της ΕΝΚΛΩ φερόταν να αποτελούσε προτεραιότητα για την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε στηρίξει τις προσδοκίες για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας στην ύπαρξη του fund Aiglon του οποίου ο νόμιμος εκπρόσωπός είχε συλληφθεί, δικαστεί και αθωωθεί το φθινόπωρο του 2017. Το συγκεκριμένο fund, με έδρα το Λουξεμβούργο, φερόταν να διαθέτει επενδυτικό σχέδιο ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επαναλειτουργία της κλωστοϋφαντουργίας. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη», να αγοράσει μέσω πλειστηριασμού τον εξοπλισμό και τα ακίνητα της ΕΝΚΛΩ με στόχο την επαναλειτουργία της.

Με τα δεδομένα αυτά, όσοι παρακολουθούν τις εκποιήσεις βιομηχανικών ακινήτων έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον προγραμματισμένο για την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων μιας άλλης εταιρείας, της Κλωστήρια Θράκης. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπερθεματιστής-μία ξένη εταιρεία που έχει, ήδη, εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει τα assets της πτωχευμένης επιχείρησης της οικογένειας Ακκά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News