Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 19:46
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ELPEN: Δημιουργία εργοστασίου στην Κερατέα – Επενδυτικό πρόγραμμα 155 εκατ. ευρώ έως το 2025

ELPEN: Δημιουργία εργοστασίου στην Κερατέα – Επενδυτικό πρόγραμμα 155 εκατ. ευρώ έως το 2025

Επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ θα έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του 2025 ο όμιλος ELPEN σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. Με τις επενδύσεις αυτές δημιουργούνται 800 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Με τον τρόπο αυτό θα δώσει διέξοδο στους νέους Έλληνες επιστήμονες της χώρας ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στον περιορισμό του brain drain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που στην προηγούμενη δεκαετία, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό. Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα, ο Θεόδωρος Τρύφων, συνδιευθύνων σύμβουλος ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κερατέα Αττικής.

«Η συνειδητή απόφαση μένουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα και στηρίζουμε την εθνική οικονομία έχει αποτύπωμα στις θέσεις εργασίας, στην κοινωνία, στο ΑΕΠ και στο εμπορικό ισοζύγιο», ανέφερε ο κ. Τρύφων συμπληρώνοντας ότι οι επενδύσεις της ELPEN συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Η οικονομική τους επίδραση στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.

Εστιάζοντας στην επένδυση της ELPEN στην Κερατέα Αττικής, ο κ. Τρύφων σημείωσε ότι μετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα. Το νέο εργοστάσιο της ELPEN θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος αυτού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η αρχική επένδυση της ELPEN για το εργοστάσιο στην Κερατέα είναι ύψους 55 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2024 έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες/ημέρα μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση. Αναφορικά με την παραγωγή εισπνεόμενων, έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή στέρεων μορφών, με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP, ενώ επόμενος στόχος είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA (Food and DrugAdministration).

Οι μηχανές του εργοστασίου στην Κερατέα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας με 100% αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα αλλά και μηχανές που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά. Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με άξονα την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος προκειμένου να συμβάλλει δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα του οποίου ο σχεδιασμός εξαρχής έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες λοιπόν και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

Το νέο εργοστάσιο δημιουργεί τουλάχιστον 300 νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το 30% επί του συνόλου αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ).

Μεγάλα είναι τα οφέλη και για τον ασθενή. Η συγκεκριμένη επένδυση, σημαίνει τη βελτίωση της πρόσβασης και τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε ποιοτικά φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται από Έλληνες επιστήμονες.

Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του υπολογίζεται ότι, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, η συνεισφορά του εργοστασίου της Κερατέας στην κάλυψη των ασθενών θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News