Business & Finance Παρασκευή 13/01/2023, 13:07
BUSINESS & FINANCE

Πληρωμές-ρεκόρ για τα αγροτικά προγράμματα – Καταβλήθηκαν 1,2 δισ. το 2022

Πληρωμές-ρεκόρ για τα αγροτικά προγράμματα – Καταβλήθηκαν 1,2 δισ. το 2022

Ρεκόρ πληρωμών άνω του 1,2 δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) καταγράφηκε το 2022, ενώ σημαντική ήταν και η πρόοδος στην ενεργοποίηση του ΠΑΑ με τις εντάξεις να αγγίζουν το 120% και τις νομικές δεσμεύσεις το 114% των πόρων του. Οι συνεχιζόμενα υψηλές επιδόσεις πληρωμών οδήγησαν στο υψηλό ποσοστό απορρόφησης 89% των πόρων, επίδοση που διατηρεί το ΠΑΑ ως το πρόγραμμα με κορυφαία απορρόφηση σε σχέση και με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό το έτος υπήρξε η επιπλέον πρόκληση να ενεργοποιηθούν άμεσα δύο νέες πηγές πόρων, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ λόγω του Μεταβατικού Κανονισμού και του Μέσου Ανάκαμψης, πρόκληση η οποία αντιμετωπίσθηκε άμεσα και επιτυχώς εντός του 2022. Οι εντάξεις ανέρχονται στο 82% των πόρων του Μεταβατικού Κανονισμού ενώ αντίστοιχα για το Μέσο Ανάκαμψης οι εντάξεις ανέρχονται στο 47%.

Το επίτευγμα των υψηλών πληρωμών έχει θετικό αντίκτυπο και στην εισροή πόρων της Ε.Ε. στην Ελλάδα, δεδομένου ότι συνεισφέρει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από την υπερκάλυψη των υποχρεώσεων του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε. για το έτος 2022, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News