Business & Finance Τρίτη 10/01/2023, 20:16
BUSINESS & FINANCE

Η πρώτη υπόθεση Crypto Insider-Trading οδηγεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών

Η πρώτη υπόθεση Crypto Insider-Trading οδηγεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών

Ο αδελφός ενός πρώην διευθυντή προϊόντων της Coinbase Global Inc. καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για το ρόλο του αναφορικά με την χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με το πότε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων επρόκειτο να εισαγάγει νέα tokens.

Ο Nikhil Wahi ομολόγησε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο στην κατηγορία συνωμοσίας για διάπραξη διαδικτυακής απάτης σε μια υπόθεση που ο εισαγγελέας του Μανχάταν Damian Williams αποκάλεσε «την πρώτη υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης που αφορά αγορές κρυπτονομισμάτων». Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι συμβουλές του αδελφού του επέτρεψαν στον Wahi να βγάλει σχεδόν 900.000 δολάρια από τη διαπραγμάτευση 40 διαφορετικών crypto-tokens.

«Έκανα ένα τεράστιο λάθος, ένα τρομερό λάθος», δήλωσε ο Wahi στην περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Loretta Preska την Τρίτη. «Είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ζήσω για πάντα».

Εκτός από την ποινή φυλάκισης, η Preska διέταξε τον Wahi να επιστρέψει 892.500 δολάρια που κέρδισε από τις συναλλαγές. Του επιβλήθηκε επίσης διετής επιτήρηση.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από την Preska να καταδικάσει τον Wahi σε φυλάκιση έως και 16 μηνών. Ο Wahi, ο οποίος κινδυνεύει να απελαθεί στην Ινδία αφού εκτίσει την ποινή του, ήλπιζε να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης. 

Ο Wahi και ο αδελφός του, ο πρώην υπάλληλος της Coinbase Ishan Wahi, συνελήφθησαν και οι δύο τον Ιούλιο. Ο Ishan Wahi δήλωσε αθώος. Ο Sameer Ramani, φίλος του Ishan Wahi, που επίσης κατηγορήθηκε, δεν βρισκόταν υπό κράτηση στις ΗΠΑ και δεν έχει εμφανιστεί στην υπόθεση.

Η δικηγόρος υπεράσπισης Priya Chaudhry είπε στη δικαστή ότι ο Wahi δεν είχε ως κίνητρο την απληστία, αλλά την επιθυμία να ξεπληρώσει στους Ινδούς γονείς του την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση στις ΗΠΑ και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν μια πιο άνετη σύνταξη.

Η Chaudhry χαρακτήρισε τον πελάτη της «έναν απίστευτα αξιοπρεπή νεαρό άνδρα που έκανε τη λάθος επιλογή».

Ομάδα συγγενών του Wahi, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του που είχε ταξιδέψει από την Ινδία, παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία. 

Η Coinbase, η μεγαλύτερη αμερικανική πλατφόρμα συναλλαγών για ψηφιακά νομίσματα, επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν περισσότερα από 150 tokens, τα οποία συχνά μπορεί να γνωρίσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αμέσως μετά την ένταξή τους στην πλατφόρμα. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι, μεταξύ Ιουλίου 2021 και Μαΐου 2022, ο Nikhil Wahi χρησιμοποίησε ανώνυμα πορτοφόλια Ethereum για να επωφεληθεί από τις συμβουλές του αδελφού του και να αγοράσει κρυπτονομίσματα πριν η Coinbase ανακοινώσει ότι θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News