Business & Finance Δευτέρα 9/01/2023, 22:05
ΒUSINESS & FINANCE

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Επαναγορές μετοχών αξίας άνω του 1 τρισ.δολαρίων

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Επαναγορές μετοχών αξίας άνω του 1 τρισ.δολαρίων

Η αυξανόμενη απειλή μίας οικονομικής ύφεσης δεν φαίνεται να έχει πτοήσει την εταιρική Αμερική και να την κάνει να σταματήσει να δαπανά μεγάλα ποσά για την αγορά ιδίων μετοχών. 

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν επαναγορές ιδίων μετοχών ρεκόρ της τάξης των 1,26 τρισ.δολαρίων το 2022, ποσό αυξημένο 3% σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Birnyi Associates. Με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας, οι επιχειρήσεις προχώρησαν στο 82% αυτών των επαναγορών, δαπανώντας συνολικά 1,03 τρισ. δολάρια. 

Ο αριθμός των υπό διαπραγμάτευση μετοχών για τους κορυφαίους αγοραστές έχει συρρικνωθεί τα τελευταία έτη, ένδειξη ότι οι επαναγορές αυτές έχουν ενισχύσει τις τιμές μετοχών ή στην περίπτωση της bear market του 2022 απέτρεψαν τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών. 

Και ενώ οι επιχειρήσεις περικόπτουν τις δαπάνες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβράδυνση, μειώνοντας το κόστος σε όλα, από διαφημίσεις έως ταξίδια και προσλήψεις, η δέσμευση αυτή για επαναγορά ιδίων μετοχών λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στη δυσπραγία της Wall Street. 

«Παρά το 98% ή όποια έρευνα θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τους CEO που λένε ότι ανησυχούν για μια ύφεση, εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα σε επαναγορές μετοχών, επομένως είναι όντως τόσο ανήσυχοι;» τόνισε ο Τζεφ Ρούμπιν, διευθυντής έρευνας στην Birinyi Associates. Εκτός και αν υπάρξει σοβαρή ύφεση, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε ακόμη ένα έτος με επαναγορές 1 τρισ. δολαρίων ή περισσότερο, πρόσθεσε. 

relates to US Corporations Are Still Lining Up to Buy Back Their Own Shares
Source: Birinyi Associates
 

Η σταθερή ζήτηση για επαναγορές εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις λιγοστές δυνάμεις που κινούν ανοδικά την αγορά σε μία περίοδο που οι επενδυτές έχουν υπαναχωρήσει από τις μετοχές. Μία περίπου εβδομάδα στο 2023, ο δείκτης που παρακολουθεί τις εταιρείες με τις μεγαλύτερες επαναγορές έχει ξεπεράσει σε επίδοση τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες – στο δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2009. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο δείκτης είχε ξεπεράσει σε επίδοση τον S&P 500 κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι δαπάνες για την επαναγορά μετοχών έχουν επανειλημμένα δεχθεί κριτική από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ο νόμος που προβλέπει φόρο 1% στις επαναγορές τίθεται σε ισχύ φέτος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Επενδυτικοί οίκοι: Δύσκολη η ανάκαμψη των αγορών το 2023 – Πού θα κλείσουν οι δείκτες

Πληθωρισμός και επιτόκια απειλούν τα εταιρικά κέρδη του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News