BUSINESS & FINANCE

Αυξήσεις μισθών: Η εξέλιξη των τριετιών για άλλο ένα χρόνο στο συρτάρι

Αυξήσεις μισθών: Η εξέλιξη των τριετιών για άλλο ένα χρόνο στο συρτάρι

Μπορεί τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου να βρίσκονται στο τραπέζι, παρόλα αυτά, στο «συρτάρι»   φαίνεται πως θα παραμείνουν οι αυξήσεις λόγω τριετιών για όσους δεν τις έχουν κατοχυρώσει πριν τις 14/12/2012.

Συγκεκριμένα, τριετίες λαμβάνουν σήμερα μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια ασφαλισμένης προϋπηρεσίας στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά δεν δικαιούνται προσαύξηση. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο 4093 «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2023, η ανεργία το θα βρεθεί φέτος στο 12,6% οριακά πιο κάτω από το 12,7% του 2022, οπότε οι τριετίες βάσει του νόμου 4093 δεν μπορούν να «ξεπαγώσουν», παρόλο που η ανεργία τα τελευταία χρόνια (από το 2019) έχει μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Κερδισμένοι βέβαια είναι όσοι είχαν προλάβει να καταχυρώσουν τριετίες μέχρι τις 14/2/2012. Οι «τριετίες» για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους συνεχίζουν να καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%).

Οι εργαζόμενοι, όμως, που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012, έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε δύο φορές μέσα στο 2022 και από αυτό το μήνα αρχίζουν οι διαδικασίες για τη νέα  τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, που βάσει του χρονοδιαγράμματος θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου του 2023 και εφεξής.

Η διαδικασία παραμένει βέβαια η ίδια, με την ενεργοποίηση της σχετικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την πρόσκληση στους εμπλεκόμενους φορείς των κοινωνικών εταίρων, την υποβολή των σχετικών υπομνημάτων και από φορείς και ινστιτούτα, και την τελική απόφαση να λαμβάνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας. 

Διαβάστε επίσης: 

Εισοδήματα: Ποιοι θα δουν αυξήσεις το 2023

Μισθοί: «Παγωμένες» και το 2023 οι τριετίες, ενώ η ακρίβεια καλπάζει

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 11% στο μισθολογικό κόστος το γ΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News