Business & Finance Παρασκευή 6/01/2023, 10:30
ΒUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Πάνω από το 2% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Γαλλία: Πάνω από το 2% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Ο μέσος όρος των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων προ προμηθειών και κόστους ασφάλισης προβλέπεται στο 2,04% το Δεκέμβριο από το 1,91% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. 

Οι εγκρίσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στη Γαλλία «κατέβασαν ρυθμό» στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Τα νέα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να φθάσουν την αξία των 15 δισ.ευρώ το Δεκέμβριο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

Παρά την αύξηση, τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στη Γαλλία εξακολουθούν να είναι κάτω από το μέσο όρο 20ετίας του 3%, με την περαιτέρω αύξηση να συγκρατείται από τον ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι γαλλικές τράπεζες δεν μπορούν να χορηγούν δάνεια με επιτόκια πάνω από ένα ανώτατο όριο, το οποίο έχει τεθεί από την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας. Σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων προ προμηθειών και ασφαλιστικού κόστους ξεπέρασαν το 2% πριν από τον περυσινό Αύγουστο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πάνω από το 4% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για πρώτη φορά από το 2019

ΗΠΑ: «Σοκ πληρωμών» περιμένει τους αγοραστές κατοικιών, λόγω αύξησης των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News