Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 22:02
ΒUSINESS & FINANCE

Οι τράπεζες της Μέσης Ανατολής αναζητούν ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές

Οι τράπεζες της Μέσης Ανατολής αναζητούν ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές

H First Abu Dhabi Bank (FAB) ανακοίνωσε ότι είχε πράγματι εξετάσει το ενδεχόμενο να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Standard Chartered, στο πλαίσιο μίας ιδιαίτερα περίπλοκης συμφωνίας που έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν κορυφαίο παίκτη στις αναδυόμενες αγορές με ενεργητικό αξίας άνω του 1 τρισ.δολαρίων. 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Μέσης Ανατολής ήταν στο αρχικό στάδιο αποτίμησης μίας πιθανής προσφοράς για την εξαγορά της Standard Chartered, κάτι ωστόσο που δεν εξετάζει πλέον, όπως ανακοίνωσε. Το Bloomberg είχε ανακοινώσει ότι η FAB εξέταζε την εξαγορά της Standard Chartered για περισσότερο από έξι μήνες.  

Η FAB που έχει την έδρα της στο Αμπου Ντάμπι, είχε έρθει για το σκοπό σε επαφή με συμβούλους, σύμφωνα με πηγές. Εκτός από το ενδεχόμενο μίας πλήρους εξαγοράς, είχε εξετάσει και άλλες επιλογές, όπως μία εξαγορά τμημάτων του ομίλου που εδρεύει στο Λονδίνο, παρότι η όποια συμφωνία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με σημαντικά εμπόδια λαμβάνοντας υπόψη την περιπλοκότητα της συναλλαγής. 

Η εξέταση μίας τέτοιας συναλλαγής καταδεικνύει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες τραπεζών της Μέσης Ανατολής καθώς και των πλουσίων σε κοιτάσματα πετρελαίου χωρών που τις υποστηρίζουν. Μία τέτοια συμφωνία, εάν υλοποιείτο, θα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες τραπεζικές συγχωνεύσεις στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Η Standard Chartered αποτιμάτο στα 23,1 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές, συγκριτικά με την αποτίμηση των 51,9 δισ.δολαρίων της FAB. 

Γεμάτοι με ρευστό μετά την περυσινή έκρηξη των εμπορευμάτων, οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, είτε από Αμπου Ντάμπι, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, αναζητούν ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές. Από την άλλη πλευρά, η εξασθενημένη στερλίνα και η προβληματική οικονομία της Βρετανίας καθιστούν τις επιχειρήσεις της χώρας ιδιαίτερα ευάλωτες σε προσφορές εξαγοράς. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News