Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Ελεύθερος με εγγύηση ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Ζεβάγκο ενόψει της ακρόασης για την έκδοση του

Γαλλία: Ελεύθερος με εγγύηση ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Ζεβάγκο ενόψει της ακρόασης για την έκδοση του

Γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη να αφήσει ελεύθερο με εγγύηση τον Ουκρανό δισεκατομμυριούχο K. Ζεβάγκο ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση του στις 19 Ιανουαρίου σχετικά με το αν θα πρέπει να σταλεί στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υπεξαίρεση.

Ο Ζεβάγκο, ένας 48χρονος δισεκατομμυριούχος που ελέγχει τον εισηγμένο στο Λονδίνο παραγωγό σφαιριδίων σιδήρου Ferrexpo, συνελήφθη στη Γαλλία στα τέλη Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και έκτοτε κρατείται.

Το κρατικό γραφείο ερευνών DBR της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο δισεκατομμυριούχος καταζητείτο ως ύποπτος για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με την εξαφάνιση 113 εκατ. δολαρίων από τον πτωχευμένο πλέον δανειστή Finance & Credit Bank.

Ο επιχειρηματίας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν έκανε τίποτα κακό και δεν πρέπει να εκδοθεί.

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη φυλακή. Δεν έκανα αυτά τα πράγματα για τα οποία κατηγορούμαι σε αυτή την υπόθεση, δεν μου αξίζει αυτό», δήλωσε μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Ζητώ την άδειά σας να φύγω από τη φυλακή μέχρι την επόμενη ακρόαση και θα κάνω ό,τι μου ζητήσετε», είχε πει.

Το δικαστήριο του Chambery στην ανατολική Γαλλία δήλωσε ότι συμφώνησε να τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση 1 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας μια αναφορά ενός από τους δικηγόρους του Ζεβάγκο, του Francois Zimeray.

Ο Zhevago, ο οποίος δεν μπορεί να φύγει από τη Γαλλία, πρέπει να παραδώσει στις αρχές τα δύο διαβατήριά του, να παρουσιάζεται στην τοπική αστυνομία τρεις φορές την εβδομάδα και να ανταποκρίνεται σε νομικές κλήσεις, πρόσθεσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιήσει την ακρόαση για την έκδοση την Πέμπτη, αλλά οι δικηγόροι του Ζεβάγκο και ο εισαγγελέας δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν, κάτι που οι δικαστές αποδέχθηκαν, ορίζοντας τη νέα ημερομηνία για τις 19 Ιανουαρίου.

Η Ουκρανία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ζεβάγκο το 2019, ενώ το διεθνές ένταλμα ακολούθησε το 2021.

Ο Ζεβάγκο υπηρέτησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο από το 1998 έως το 2019.

Η σύλληψή του στη Γαλλία ήρθε εν μέσω των ευρύτερων προσπαθειών της Ουκρανίας να εξυγιάνει την οικονομία της που κυριαρχείται από ολιγάρχες. Από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991, μια μικρή ομάδα ελίτ κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία της. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δεσμευτεί να μειώσει τον ρόλο των ολιγαρχών στην οικονομία.

Η μηνιαία έκδοση Forbes Ukraine εκτιμά τον πλούτο του Ζεβάγκο σε 2,4 δισ. δολάρια το 2021. Το δημοσίευμα εκτιμούσε τον πλούτο του Ζεβάγκο σε 1,4 δισ. δολάρια στο τέλος του 2022.

«Πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις του και στη φυλακή αυτό είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε στο δικαστήριο ένας από τους δικηγόρους του Ζεβάγκο, ο Etienne Arnaud, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News