Business & Finance Παρασκευή 6/01/2023, 20:00
ΕΡΕΥΝΑ

Η σύγχρονη «ασθένεια» του γραφείου – Δύο στους πέντε με burnout παγκοσμίως

Η σύγχρονη «ασθένεια» του γραφείου – Δύο στους πέντε με burnout παγκοσμίως

Στο προσκήνιο και με πολύ μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας έχει έρθει το φαινόμενο της εργασιακής κόπωσης (burnout). Εν μέρει ως αποτέλεσμα των μεταβολών στις τάσεις και στις δυναμικές του εργασιακού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων καταγράφεται burnout σε ποσοστό έως και 49%, το οποίο βέβαια επιβαρύνει όχι μόνο την παραγωγικότητά τους, αλλά και τη σχέση τους με τη δουλειά.

Σύμφωνα με το Future Forum Pulse, την έρευνα της Slack για τις τάσεις στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, το burnout – το οποίο είναι αποτέλεσμα παρατεταμένου στρες για τη δουλειά – ενισχύθηκε στο 40% το τρίτο τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο, της τάξης του 8% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η έρευνα, εξετάζοντας τις δυναμικές σε μεγάλες αγορές εργασίας, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, κατάληξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κόπωσης εμφανίστηκε στις ΗΠΑ όπου το 43% δήλωσε ότι υποφέρει από burnout.

Ποσοστά burnout

Η σύγχρονη «ασθένεια» του γραφείου – Δύο στους πέντε με burnout παγκοσμίως-1

Η γενιά του burnout

Η ίδια έρευνα καταλήγει πως υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων: μεγαλύτερο ποσοστό κόπωσης παρουσιάζεται στους εργαζομένους μεταξύ 18 και 29 ετών, αγγίζοντας το 49% δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο. Αντιθέτως στις υπόλοιπες εργασιακές ομάδες (άνω των 30 ετών) ο μέσος όρος φτάνει στο 38%. Πράγματι, σύμφωνα με το Future Forum Pulse, εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών είναι 29% πιθανότερο να βιώσουν burnout σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Επίσης, μεγάλη, αλλά και αυξανόμενη είναι διαφορά μεταξύ των φύλων, καθώς οι γυναίκες είναι κατά 32% πιο πιθανό να εμφανίσουν burnout. Αντίστοιχα, τάσεις προς burnout εμφανίζουν περισσότερο τα διευθυντικά στελέχη που βρίσκονται στη μέση της ιεραρχικής κλίμακας (43%), ενώ ακολουθούν οι εργαζόμενοι που δεν διαχειρίζονται ομάδες (40%), υψηλόβαθμοι προϊστάμενοι (37%) και διευθυντικά στελέχη (32%).

«Βαρίδι» στην παραγωγικότητα

Η αίσθηση μειωμένης ενέργειας ή εξουθένωσης, η αίσθηση «απόστασης» από τη δουλειά ή η απαισιοδοξία και ο κυνισμός, καθώς και η μειωμένη παραγωγικότητα αποτελούν σημάδια εργασιακής εξουθένωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με το Future Forum Pulse, όσοι βιώνουν burnout δηλώνουν 22 φορές περισσότερο στρες στη δουλειά σε σχέση με όσους δεν έχουν. Επίσης, έχει άμεση σχέση με την παραγωγικότητα, αφού όσοι έχουν burnout δηλώνουν 32% χαμηλότερη απόδοση και 60% χαμηλότερη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Παράλληλα, όσοι έχουν burnout είναι δύο φορές πιθανότερο να αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τη δουλειά, τις επαγγελματικές αξίες, αλλά και τους συναδέλφους τους. Εξ ου και όσοι πάσχουν από burnout είναι τρεις φορές πιθανότερο να αναζητήσουν σύντομα καινούργια θέση εργασίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Burnout, αναζήτηση εργασίας, επιστροφή στα γραφεία: Χαρτογράφηση του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Στρες, θλίψη και θυμός: Το εργασιακό περιβάλλον χειροτερεύει

Burnout: Τρία red flags πριν καν πείτε «ναι» σε μια νέα δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News