Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 11:22
BUSINESS & FINANCE

Φθηνά δάνεια για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Φθηνά δάνεια για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Mε γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι δανειοδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά, ώς τις 30.12.2022 είχαν υπογραφεί 68 δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων 3,22 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 1,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 1,28 δισ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 741 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μόλις δύο μήνες νωρίτερα, στις 30 Οκτωβρίου 2022, είχαν υπογραφεί 41 συμβάσεις, προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 824 εκατ. ευρώ ήταν η συμμετοχή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνεπώς, μέσα σε δύο μήνες αυξήθηκαν οι συμβάσεις κατά 27, ο προϋπολογισμός των συμβασιοποιημένων επενδυτικών σχεδίων κατά 1,4 δισ. ευρώ και η συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι λογικό, αφού τα δάνεια δίνονται με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν διαμορφώνεται σε 1,2% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων σε 11 έτη. Τα επιτόκια πάντως αυξάνονται και εδώ. Τον Οκτώβριο είχε υπολογιστεί μεσοσταθμικό επιτόκιο 0,9%. Φυσικά, τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις είναι πολύ υψηλότερα. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για τον Νοέμβριο ήταν 4,5%-5%.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 291 επενδυτικά σχέδια για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ώς το τέλος του προηγούμενου χρόνου, συνολικού προϋπολογισμού 10,53 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 3,51 δισ. ευρώ σε κεφάλαια τραπεζών και τα 2,52 δισ. ευρώ σε ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Τα παραπάνω σχέδια βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπονται στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» (π.χ. προέγκριση, αξιολόγηση, έγκριση, συμβασιοποίηση) και αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις – ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Επισημαίνεται επίσης πως από τις 291 επενδυτικές προτάσεις, οι 167, ύψους 2,25 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο αναπτυξιακό εργαλείο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία υλοποίησής του. Καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα, καθώς μέσα σε ένα εξάμηνο (30.6.2022 υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση) κατατέθηκαν 291 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις είναι διασκορπισμένες γεωγραφικά σε πάνω από 100 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα στις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί συμπεριλαμβάνονται πολλές βιομηχανικές και τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες συμβάλλουν καταλυτικά στην τόνωση τοπικών οικονομιών, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το συγκεκριμένο εργαλείο και στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Αποτελώντας το μεγαλύτερο και ταχύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η χώρα, το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έχει πολλές ακόμη δυνατότητες, αφού μπορεί να καλύψει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ».

Διαβάστε επίσης: 

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: 291 επενδύσεις 10,53 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν το 2022

Τράπεζες: Ακριβότερα τα νέα επιχειρηματικά δάνεια 

Στην πιο «επικίνδυνη» φάση του μπαίνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News