BUSINESS & FINANCE

Eurasia Group: Οι 10 κίνδυνοι του 2023 – Από την rogue Ρωσία στο boom του Tik Tok

Eurasia Group: Οι 10 κίνδυνοι του 2023 – Από την rogue Ρωσία στο boom του Tik Tok

Μία «αδίστακτη Ρωσία» είναι, σύμφωνα με την εταιρεία γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2023. «Μία ταπεινωμένη Ρωσία θα μετατραπεί από παγκόσμιο παίκτη στο πιο επικίνδυνο rogue κράτος του κόσμου», σημειώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος της Eurasia, Ian Bremmer.

Τα 10 ρίσκα του 2023, σύμφωνα με την Eurasia Group είναι τα εξής:

1.  Μία Ρωσία  rogue-κράτος   

Μία στρυμωγμένη Ρωσία απειλεί να γίνει ένας σοβαρός κίνδυνος για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και όχι μόνο. Καθηλωμένη στην Ουκρανία, χωρίς να έχει πολλά να χάσει από την περαιτέρω απομόνωση και τα αντίποινα της Δύσης, και δεχόμενη πιέσεις να επιδείξει δύναμη στο εσωτερικό, η Ρωσία θα μπορούσε να στραφεί στον ασύμμετρο πόλεμο έναντι της Δύσης, αντί να χρησιμοποιήσει απροκάλυπτη επιθετικότητα, καθώς αυτή απαιτεί στρατιωτική και οικονομική ισχύ που η χώρα δεν διαθέτει πλέον, σημειώνει η Eurasia.

Οι πυρηνικοί διαξιφισμοί του Πούτιν θα κλιμακωθούν, χάκερ που συνδέονται με το Κρεμλίνο θα εξαπολύουν όλο και πιο εξελιγμένες κυβερνοεπιθέσεις σε δυτικές εταιρείες, κυβερνήσεις και υποδομές. Η Ρωσία θα εντείνει τις παρεμβάσεις της στις εκλογικές διαδικασίες χωρών της Δύσης, υποστηρίζοντας και χρηματοδοτώντας συστηματικά την παραπληροφόρηση και τον εξτρεμισμό. Οι επιθέσεις στις υποδομές της Ουκρανίας θα συνεχιστούν. Εν ολίγοις, μια αδίστακτη Ρωσία είναι μια απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, τα πολιτικά συστήματα της Δύσης, τον κυβερνοχώρο και την επισιτιστική ασφάλεια, σημειώνει ο οίκος.

2. O Maximum Xi 

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει τώρα μια εξουσία στο πολιτικό σύστημα  της Κίνας που δεν είχε κανείς από την εποχή του Μάο, επομένως μπορεί να προωθήσει την κρατικιστική και εθνικιστική πολιτική του ατζέντα. Χωρίς φωνές που να αμφισβητούν τις απόψεις του, μπορεί να κάνει μεγάλα μακροπρόθεσμα λάθη, κάτι που αποτελεί μια τεράστια παγκόσμια πρόκληση, δεδομένου του μεγάλου ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνει η Eurasia. Ο οίκος εντοπίζει τους σχετικούς κινδύνους σε τρεις τομείς: Τον κορωνοϊό, την οικονομία και την διεκδικητική εξωτερική πολιτική.

3. Όπλα μαζικής αναστάτωσης

Οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να χειραγωγεί τους ανθρώπους και να διαταράσσει την κοινωνία, και το 2023 θα είναι ένα ορόσημο για αυτήν την τάση, σύμφωνα με τη Eurasia. Μια νέα μορφή της τεχνολογίας, γνωστή ως Generative AI, θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν ρεαλιστικές εικόνες, βίντεο και κείμενο με λίγες μόνο οδηγίες.

Τα deepfakes, τα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου και σύνθεσης φωνής θα βοηθήσουν τους αυταρχικούς ηγέτες  να υπονομεύσουν τη δημοκρατία στο εξωτερικό και να καταπνίξουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό, καθώς δημαγωγοί και λαϊκιστές μέσα στις δημοκρατίες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για πολιτικό κέρδος σε βάρος της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών.

4. Οι μετασεισμοί του πληθωρισμού

Το παγκόσμιο σοκ του πληθωρισμού που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2021 και επεκτάθηκε παγκοσμίως το 2022 θα έχει ισχυρές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις το 2023. Θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα οδηγήσει στην παγκόσμια ύφεση, θα ενισχύσει την αστάθεια στις αγορές και θα προκαλέσει αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό σε όλο τον κόσμο.

5. Το Ιράν στη γωνία

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα συνεχίζονται. Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη κλιμακώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα με δραματικό τρόπο, «θάβοντας» κάθε πιθανότητα αναβίωσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Και τώρα, το Ιράν προμηθεύει τον στρατό του Πούτιν με όπλα. Καθώς το Ιράν αντιμετωπίζει εντάσεις στο εσωτερικό και ξεσπά στο εξωτερικό, φέτος θα υπάρχουν νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Δύσης, προειδοποιεί η Eurasia.

6. Ενεργειακή κρίση

Ένας συνδυασμός γεωπολιτικών και οικονομικών παραγόντων καθώς και άλλων που σχετίζονται με την παραγωγή,  θα δημιουργήσει πολύ πιο σφικτές συνθήκες στην αγορά ενέργειας, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αυξάνοντας το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τη δημοσιονομική επιβάρυνση για τις κυβερνήσεις και διευρύνοντας το ρήγμα μεταξύ του ΟΠΕΚ+ και των μεγάλων καταναλωτών.

7. Η παγκόσμια ανάπτυξη διακόπτεται

Τις τελευταίες δύο γενιές, το παγκόσμιο ΑΕΠ τριπλασιάστηκε, σχεδόν κάθε χώρα έγινε πλουσιότερη και περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ξέφυγαν από την ακραία φτώχεια για να ενταχθούν στις τάξεις της πρώτης παγκόσμιας μεσαίας τάξης στην ιστορία. Αυτή η πρόοδος έχει αντιστραφεί από τα αλλεπάλληλα σοκ: Την πανδημία, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την παγκόσμια άνοδο του πληθωρισμού. Το 2023, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν πιο ευάλωτοι καθώς όσα κερδήθηκαν  σε οικονομικό και πολιτικό μέτωπο και στην ασφάλεια, χάνονται. Η παγκόσμια μεσαία τάξη θα συρρικνωθεί και θα ακολουθήσει μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια, εντός και μεταξύ των χωρών.

8. Οι Διαιρεμένες Πολιτείες της Αμερικής

Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022 σταμάτησαν τη διολίσθηση προς μια συνταγματική κρίση στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν σχεδόν όλους τους υποψηφίους που αρνήθηκαν ή αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών του 2020. Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραμένουν μια από τις πιο πολιτικά πολωμένες και δυσλειτουργικές δημοκρατίες, ανάμεσα στις βιομηχανικά προηγμένες χώρες.

Οι ακραίες αποκλίσεις πολιτικής μεταξύ των πολιτειών που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους σημαίνει ότι οι αμερικανικές και οι ξένες εταιρείες δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ σαν μια ενιαία και συνεκτική αγορά. Και ο κίνδυνος πολιτικής βίας παραμένει υψηλός, σύμφωνα με την Eurasia.

9. Το boom του Tik Tok 

Γεννημένοι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα μέλη της Generation Z είναι οι πρώτοι άνθρωποι που δεν έχουν πρόλαβαν τη ζωή χωρίς το διαδίκτυο. Οι ψηφιακές συσκευές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους έχουν συνδέσει πέρα από τα σύνορα, για να δημιουργήσουν την πρώτη πραγματικά παγκόσμια γενιά. Και αυτό τους καθιστά έναν νέο πολιτικό και γεωπολιτικό παράγοντα, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τονίζει η Eurasia. Η Gen Z έχει τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να οργανωθεί στο διαδίκτυο για να αλλάξει τις πολιτικές επιχειρήσεων και θεσμών, κάνοντας τη ζωή πιο δύσκολη για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο και διαταράσσοντας την πολιτική με το πάτημα ενός κουμπιού.

10. Άγχος για το νερό

Φέτος, το άγχος για το νερό θα γίνει μια παγκόσμια και συστημική πρόκληση, ενώ οι κυβερνήσεις θα εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν σαν μια προσωρινή κρίση. Η κατάσταση απαιτεί μετάβαση από την κρίση του νερού στη διαχείριση του κινδύνου του νερού. Αυτή η αλλαγή δεν θα πραγματοποιηθεί το 2023, αφήνοντας τους επενδυτές, τους ασφαλιστές και τις ιδιωτικές εταιρείες να ψάχνουν πώς θα διαχειριστούν αυτήν την πρόκληση μόνοι τους.

Διαβάστε επίσης: 

Νέο manhattan project, παραίτηση Μακρόν, αντι-Brexit: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2023

Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023

Economist: Τα αναπάντητα ερωτήματα του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News