Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 13:12
BUSINESS & FINANCE

Σκέρτσος: Το 2023 θα είναι χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Σκέρτσος: Το 2023 θα είναι χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

«Είμαστε σε εκλογική χρονιά πλέον, έχουμε κλείσει έναν πετυχημένο, νομίζω, κύκλο κυβερνητικής θητείας, που έχει καταφέρει και έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα στη χώρα μας, στα εισοδήματα, τις επενδύσεις, την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του σήμερα. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει «από την υπόλοιπη Ευρώπη, σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες, σε συνθήκες παγκόσμιων, ιστορικά πρωτοφανών κρίσεων». συμπλήρωσε ο ίδιος.

Άλλωστε, συνέχισε, είναι «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού πότε θα γίνουν οι εκλογές και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε […] Οι εκλογές θα γίνουν στο χρόνο που πρέπει, ο πρωθυπουργός τα έχει σταθμίσει όλα, θα κάνει τις ανακοινώσεις στο χρόνο που πρέπει». Ο ίδιος δήλωσε επίσης: «Σας ορκίζομαι ότι δεν γνωρίζω την ημερομηνία των εκλογών».

Μέτρα στήριξης

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των πολιτών, «ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί δύο φορές, θα αυξηθεί και τρίτη φορά φέτος λόγω της καλής πορείας της οικονομίας. Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023». Η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως εξήγησε, είναι «μια σύνθετη άσκηση, λαμβάνει υπ’ όψιν της την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, φυσικά τις αντοχές των επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνεπώς μια υπερβολική αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, αύξηση της ανεργίας δηλαδή».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε επίσης πως «φέρνουμε λίγο πιο μπροστά τον κατώτατο μισθό γιατί ξεκινάει η τουριστική περίοδος τον Απρίλιο». Επίσης, υπενθύμισε πως «και πέρυσι είχε έλθει νωρίτερα, τον Μάιο. Δεν έχει να κάνει με τις εκλογές». Ενώ ζήτησε να «μην τα βάζουμε όλα σε μια λογική εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ, χρειάζεται ενίσχυση το εισόδημα, και ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τα εισοδήματα, θα το κάνουμε».

Δήλωσε επίσης ότι είναι ένα «διεθνές φαινόμενο, η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα στην Ελλάδα -και σε αυτό έχουν συντελέσει πολύ και τα μέτρα που έχουμε λάβει. Μέτρα τόσο ενίσχυσης του εισοδήματος, όσο, όμως, και τόνωσης του ανταγωνισμού. Το “καλάθι του νοικοκυριού”, το οποίο υποστηρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, έχει οδηγήσει, σε σχεδόν δύο μήνες που λειτουργεί, σε ελάφρυνση 65 – 70 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, θα δώσουμε το κουπόνι για το σούπερ μάρκετ. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε».

Συμπλήρωσε, «μέσα στο 2023 έχουμε ένα μεγάλο εθνικό στόχο, έχουμε κλείσει 12 πετυχημένες αξιολογήσεις, έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα». Μόλις γίνει αυτό, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα μπορεί «να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις, άρα περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερα εισοδήματα».

Επιπλέον, «όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα δίνει και θα στηρίζει. Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε μια ανάπτυξη, το 2022, κοντά στο 6% και αυτό να μην επιστρέφει στην κοινωνία. Εμείς κάνουμε συντηρητικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, η οποία πηγαίνει καλύτερα από αυτό που περιμένουμε και εμείς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Στο θέμα του καλαθιού και πάλι, «από τον Φεβρουάριο, μαζί και με την κάρτα αγοράς που θα πάρουν 8,5 εκατ. Έλληνες, σε μηνιαία βάση υπάρχει μια στήριξη 120 ευρώ, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στο μηνιαίο “καλάθι του νοικοκυριού” μία τετραμελής οικογένεια έχει 120 ευρώ στήριξη συνδυαστικά με τα μέτρα του “καλαθιού του νοικοκυριού” και της κάρτας αγορών».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι «σε πτωτική πορεία στην Ελλάδα, από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου. Θα συνεχίσει και το 2023 η πτωτική πορεία, εξομαλύνεται σε ένα βαθμό η ενεργειακή κρίση και οι πιέσεις που υπήρχαν στις αγορές ενέργειας. Η πληθωριστική κρίση οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στην αγορά ενέργειας, αυτά βαίνουν σε ύφεση, (αλλά) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μία περίοδο που θα συνεχίσουν οι τιμές να είναι υψηλές. Θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για κάποιο διάστημα».

Παραλλήλως ο ‘Α. Σκέρτσος αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα υπέρ του καταναλωτή, όπως ότι «μπορεί ο καθένας μας να μπαίνει στην πλατφόρμα του καλαθιού του νοικοκυριού και να κάνει συγκρίσεις στο βασικό καλάθι, που περιέχει 800 προϊόντα, 800 κωδικούς. Και να βλέπει στην «χ» αλυσίδα τι τιμή έχει ένα προϊόν, κάτι που οδηγεί σε πιο ενημερωμένες και πιο υπεύθυνες αγορές. Οδηγεί, το σημαντικότερο, σε ένταση του ανταγωνισμού. Το καλάθι και η διαφάνεια στις τιμές είναι ο καλύτερος μοχλός πίεσης. Βλέπουμε, τελικά, μείωση τιμών υψηλότερη από αυτήν άλλων, πιο κανονικών περιόδων», συμπέρανε.

Παραθέτοντας, στη συνέχεια της συνέντευξης, τον κατάλογο των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου, σημείωσε ότι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κάποια αύξηση στις συντάξεις τους – «η συντριπτική πλειονότητα θα δει 8% αύξηση» – πολλοί επίσης θα έχουν ενίσχυση από τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Συγχρόνως, θύμισε, ότι «πριν τις γιορτές 1,5 εκατ. συνταξιούχοι είχαν πάρει 250 ευρώ βοήθημα. Υπάρχει διαρκής μέριμνα και αγωνία».

Πέραν των συνταξιούχων, σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, «δώσαμε έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους, επίσης δύο έκτακτες ενισχύσεις στο υγειονομικό προσωπικό και μόνιμες αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό αλλά και σε ειδικότητες και νοσηλευτές που δουλεύουν σε ΜΕΘ Τα κονδύλια δεν είναι ανεξάντλητα, προσπαθούμε να είμαστε στοχευμένοι και να δίνουμε στήριξη εκεί ακριβώς που υπάρχει ανάγκη».

30% αύξηση δαπανών στην Υγεία

Υπό το πρίσμα δε, ότι «πρέπει να στηριχθεί και άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας», επεσήμανε επίσης ότι «στον προϋπολογισμό του 2023 έχουμε 30% αύξηση δαπανών στο σύστημα υγείας σε σύγκριση με το 2019, περίπου 1,5 δισ. παραπάνω. Αντίστοιχα στη δημόσια παιδεία, έχουμε 13,5% αύξηση δαπανών και συνολικά στον κοινωνικό προϋπολογισμό έχουμε 7,5% – 8% αύξηση δαπανών».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης για τους παρόχους ρεύματος, απάντησε πως «είναι εκτός κλίματος, μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάλει 90% έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας το 2022, αυτά έχουν βεβαιωθεί ως έκτακτη εισφορά. Επίσης είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν επιβάλει την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια από την οποία θα χρηματοδοτηθεί η κάρτα αγοράς τον Φεβρουάριο. Η ελληνική αγορά ενέργειας είναι ατελής, είναι μια σχετικά ανώριμη αγορά και δεν είναι τόσο συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Η κεντρική Ευρώπη έχει χαμηλότερες τιμές χονδρικής γιατί έχουν διασυνδέσεις και μπορούν να αγοράζουν φθηνότερη ενέργεια σε σχέση με εμάς που έχουμε μία διασύνδεση με την Ιταλία και μία… κουτσή διασύνδεση με τη Βουλγαρία». Εν τέλει, «οι τελικές τιμές καταναλωτή είναι αυτήν τη στιγμή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ακόμη χαμηλότερα, ο Έλληνας καταναλωτής ενέργειας πληρώνει χαμηλότερη τιμή λιανικής ενέργειας και στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Μείωση του ΦΠΑ συνεπάγεται νέους φόρους

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο αίτημα για μείωση ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα, ο υπουργός εκτίμησε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, «στην Ελλάδα θα κόστιζαν 3,5 δισ., συνεπώς όποιος υποστηρίζει μία μόνιμη οριζόντια μείωση στον ΦΠΑ, να μας πει ποιους φόρους θα αυξήσει, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη μόνιμη τρύπα». Εξάλλου, «δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η μόνιμη μείωση θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Συν τοις άλλοις, από μια οριζόντια μείωση περισσότερο ωφελούνται αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο, συνεπώς οι έχοντες. Εμάς μας ενδιαφέρει η στήριξη που δίνουμε, να είναι στοχευμένη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι να επιδοτούμε τις αγορές των πλουσίων». Και στο «δια ταύτα», «στις έκτακτες καταστάσεις απαντά με έκτακτα, και όχι μόνιμα, μέτρα».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News