Business & Finance Κυριακή 1/01/2023, 13:44
BUSINESS & FINANCE

Ισραήλ: Η Hapoalim παγώνει τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων για όσους που έχουν πληγεί σοβαρά

Ισραήλ: Η Hapoalim παγώνει τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων για όσους που έχουν πληγεί σοβαρά

Η ισραηλινή τράπεζα Hapoalim δεν θα μεταβιβάσει στους πελάτες της την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε την Κυριακή, επικαλούμενη τις δυσκολίες των ιδιοκτητών κατοικιών που αντιμετωπίζουν υψηλότερες πληρωμές υποθηκών εν μέσω μιας ευρείας αύξησης του κόστους ζωής.

Η Τράπεζα του Ισραήλ έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 3,25% από 0,1% από τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των πληρωμών των ενυπόθηκων δανείων, ακόμη και πριν από την νέα αύξηση που αναμένεται τη Δευτέρα σε υψηλό 14 ετών, στο 3,75%.

Η Hapoalim, μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι πελάτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον και ότι θα αφήσει το βασικό επιτόκιο γι’ αυτούς στο 4,75% προς το παρόν.

Η κίνηση ισχύει για ένα έτος για τους υφιστάμενους πελάτες που έχουν υποθήκη συνδεδεμένη με το βασικό επιτόκιο και πληρούν ορισμένα κριτήρια, δήλωσε η τράπεζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hapoalim, Dov Kotler, προσδιόρισε τον αριθμό των πελατών που θα επωφεληθούν από το πάγωμα σε περισσότερους από 10.000.

Τον Νοέμβριο ο Moshe Gafni, ο επικεφαλής της ισχυρής επιτροπής οικονομικών του ισραηλινού κοινοβουλίου, επέκρινε ένα κύμα αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και πρότεινε νομοθεσία για τη θωράκιση των ενυπόθηκων δανείων.

Ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Amir Yaron απάντησε με μια προειδοποίηση προς τους νομοθέτες να μην παρεμβαίνουν στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι οι «μαγικές λύσεις» που πρότειναν για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων θα έβλαπταν τους πιο αδύναμους τομείς της οικονομίας.

Ο Gafni χαιρέτισε την Κυριακή την κίνηση της Hapoalim και κάλεσε και άλλες τράπεζες να πράξουν το ίδιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News