Business & Finance Πέμπτη 29/12/2022, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Οι πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν 1,4 τρισ.δολάρια το 2022

Bloomberg: Οι πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν 1,4 τρισ.δολάρια το 2022

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, το 2022 ήταν μια χρονιά που θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάθηκαν, αν και το ποσό ήταν συγκλονιστικό – σχεδόν 1,4 τρισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από τις περιουσίες των πλουσιότερων 500 ανθρώπων, σύμφωνα με το Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Ένα μεγάλο μέρος όλου αυτού του «πόνου», όπως αποδεικνύεται, προκλήθηκε από «τις ίδιες τις πράξεις των δισεκατομμυριούχων»: Η απάτη από το κάποτε παιδί θαύμα των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ο καταστροφικός πόλεμος που διεξήγαγε η Ρωσία στην Ουκρανία που επέφερε εξοντωτικές κυρώσεις στους Ρώσους κροίσους και, φυσικά, οι ατάκες τουΈλον Μασκ, του νέου ιδιοκτήτη του Twitter, η περιουσία του οποίου είναι 138 δισ. δολάρια λιγότερη από ό,τι ήταν την 1η Ιανουαρίου.

Σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, η χρονιά ήταν ιδιαίτερα άσχημη για μια ομάδα δισεκατομμυριούχων των οποίων η περιουσία εκτινάχθηκε σε απίστευτα ύψη στην εποχή εύκολου χρήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος, τόσο πιο δραματική η πτώση: οι Μασκ, Μπέζος, Τσάνγκπενγκ Ζαο και Ζάκερμπεργκ είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται σωρευτικά κατά 392 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η χρονιά δεν επιφύλασε μόνο δυσάρεστα για την τάξη των δισεκατομμυριούχων.

Ο Ινδός Γκουαντάμ Αντάνι υποσκέλισε τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ στον δείκτη πλούτου του Bloomberg, ενώ μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, όπως οι Kοχ και οι Μαρς, αύξησαν επίσης στην περιουσία τους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 2 τρισ. δολάρια: Ο μεγάλος χαμένος και ο κερδισμένος του 2022

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Tesla – Έχει χάσει το 69% της αξίας της 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News