BUSINESS & FINANCE

Φωτοβολταϊκά με κρατική επιδότηση ή με υπερ-έκπτωση φόρου;

Φωτοβολταϊκά με κρατική επιδότηση ή με υπερ-έκπτωση φόρου;

Πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ακούνε οι πολίτες εδώ και μήνες αλλά τις λεπτομέρειες του προγράμματος δεν τις βλέπουν. Ολόκληρη η αγορά περιμένει τον οδηγό που προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να προσαρμοστεί.  

Ειδικά οι επαγγελματίες -μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις- φαίνεται ότι θα έχουν δύο… δρόμους να διαλέξουν χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο… συνδυασμών.

Ποιοι είναι αυτοί οι δύο δρόμοι; Ο ένας έχει να κάνει με τη χορήγηση επιδοτήσεων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί με σχετικά μικρά ποσοστά την εγκατάσταση των πάνελς και με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά που θα φτάνουν ακόμη και στο 60% την τοποθέτηση μπαταριών ώστε να προωθηθεί και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ οι μπαταρίες παραμένουν πολύ ακριβές και ουσιαστικά διπλασιάζουν το κόστος της επένδυσης). Το πρόγραμμα θα αφορά και σε επαγγελματίες και σε νοικοκυριά.

Το ερώτημα για τους επαγγελματίες είναι αν για να πάρουν την επιδότηση θα μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια για τη δική τους συμμετοχή ή αν θα είναι υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Διότι με την προσθήκη που έχει γίνει στην φορολογική νομοθεσία, επενδύσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, δικαιούνται τη λεγόμενη «υπερέκπτωση». Έτσι, αν κάποιος κάνει μια δαπάνη 10.000 ευρώ για να εγκαταστήσει ένα φωοβολταϊκό, τότε μπορεί να αφαιρέσει από τα φορολογητέα του κέρδη 20.000 ευρώ, δηλαδή τα διπλά. Αν επομένως τα κέρδη του είναι τέτοια που να τον ανεβάζουν κλίμακα (π.χ πάνω από 40.000 ευρώ τον χρόνο που ενεργοποιείται ο συντελεστής του 44%), τότε το οικονομικό όφελος από την «υπερέκπτωση» είναι πολύ μεγάλο.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2023 με την έκδοση του οδηγού του προγράμματος επιδοτήσεων για τα φωτοβολταϊκά. 

Διαβάστε επίσης: 

Επιδότηση 60% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

Φωτοβολταϊκά: Ενεργοποιείται το φορο-bonus – Πώς θα λειτουργεί

Φωτοβολταϊκά: Οι φορο-εκπτώσεις, οι επιδοτήσεις, οι χρηματοδοτήσεις και οι γραφειοκρατικές διευκολύνσεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News