Business & Finance Παρασκευή 23/12/2022, 19:48
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντρικές τράπεζες: Ιστορικά τα μεγέθη των επιτοκιακών αυξήσεων το 2022

Κεντρικές τράπεζες: Ιστορικά τα μεγέθη των επιτοκιακών αυξήσεων το 2022

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό και με τη μεγαλύτερη κλίμακα σε διάρκεια τουλάχιστον δύο δεκαετιών το 2022, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής άνοιξαν μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Οι κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 νομίσματα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στον πλανήτη προχώρησαν σε επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 2.700 μονάδων βάσης σε 54 συνεδριάσεις στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. 

Όλες οι κεντρικές τράπεζες με εξαίρεση αυτή της Ιαπωνίας αύξησαν τα επιτόκια φέτος, παρότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής στο Τόκιο αιφνιδίασαν τις αγορές το Δεκέμβριο με την απόφασή τους να διευρύνουν το πλαίσιο διακύμανσης των ομολογιακών αποδόσεων, σε μία κίνηση που προοιωνίζεται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Πρωταγωνιστής η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που αύξησε τα επιτόκιά της κατά 225 μονάδες βάσης στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. «Όσον αφορά στις ΗΠΑ, πρόκειται για ένα από τα πιο επιθετικά έτη στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει ο Ντέιβιντ Χόνερ, επικεφαλής στο τμήμα αναδυόμενων της Bank of America Global Research. Επισημαίνει δε ότι όταν η νομισματική πολιτική είναι τόσο αυστηρή, θα πρέπει να περιμένεις κάτι περισσότερο από μία απλή ύφεση. 

Σε μηνιαία βάση, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επτά στις 10 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια το Δεκέμβριο. Οι Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, κεντρική τράπεζα Αυστραλίας, Νορβηγίας, Καναδά και Ελβετίας αύξησαν τα επιτόκιά τους σωρρευτικά κατά 300 μονάδες βάσης. Κορύφωση είχαμε το Σεπτέμβριο, με αύξηση των επιτοκίων κατά 550 μονάδες βάσης. 

Επίσης, πέντε στις 18 κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 260 μονάδων βάσης το Δεκέμβριο, λιγότερες σε σχέση με τις 400 μονάδες βάσης του Νοεμβρίου και τις 800 σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και τον Ιούνιο.     

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων έχουν αυξήσει τα επιτόκια 93 φορές κατά 7.425 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τις αυξήσεις των 2.745 μονάδων βάσης του 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Μικρότερη αύξηση επιτοκίων προεξοφλούν οι αναλυτές – Σήμα για συγκράτηση του πληθωρισμού

Αγορές: Αποκωδικοποιώντας τα πρακτικά από Fed και ΕΚΤ – Τι μέλλει γενέσθαι

G20: Ενώπιον πολυδιάστατων κρίσεων η διεθνής οικονομία – Πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News