Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 21:31
ΚΕΕΕ

Αποκαλυπτική έρευνα: Πάνω από ένας στους τρεις καταναλωτές δανείζεται ή «τρώει από τα έτοιμα»

Αποκαλυπτική έρευνα: Πάνω από ένας στους τρεις καταναλωτές δανείζεται ή «τρώει από τα έτοιμα»

Ανασφάλεια στο παρόν και επιφυλακτικότητα για το άμεσο μέλλον προκαλεί στα ελληνικά νοικοκυριά η ακρίβεια, με το 62% των Ελλήνων να διαπιστώνει ήδη επιδείνωση στην οικονομική του κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την Πανελλαδική Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η οποία διαπιστώνει ότι ένας στους δύο, το 50%, «τα φέρνει ίσα ίσα με το εισόδημά του». 

Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από ένας στους τρεις ή δανείζεται ή χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του. Ειδικότερα, το 22% δήλωσε ότι «τρώει από τα έτοιμα» και το 15% ότι δανείζεται για να τα βγάλει πέρα. Μόνο, το υπολειπόμενο 13% αναφέρει ότι μπορεί να αποταμιεύει σε κάποιο βαθμό στις τρέχουσες συνθήκες.

Εξ ου και κατά τα ευρήματα της έρευνας, επτά στους δέκα έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε ένδυση/υπόδηση και ψυχαγωγία/ταξίδια, ενώ οι μισοί (52%) στις δαπάνες βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως τα τρόφιμα. Το 38% δηλώνει ότι περιόρισε τη χρήση των οχημάτων του, το 29% ότι ανέβαλε σημαντικές αγορές (όπως αγορά κατοικίας, αυτοκινήτου, ανακαίνιση κατοικίας), το 28% ότι μείωσε τα αποθεματικά και τις καταθέσεις του, ενώ το 13% ότι κατέφυγε σε δανεισμό για να αντεπεξέλθει. Μάλιστα, μόλις 1 στα 14 νοικοκυριά δήλωσε ότι δεν χρειάστηκε να πάρει κάποιο από τα παραπάνω μέτρα.

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΕΕΕ, για περίπου 1 στους 5 καταναλωτές (22%) οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι δυσβάσταχτοι και δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους αποπληρώσει. Επίσης, περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι τους θεωρούν υψηλούς και δυσκολεύονται να τους αποπληρώσουν, ενώ μόλις 1 στους 7 (16%) δηλώνει ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι φυσιολογικοί και δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποπληρωμή τους. Παρόμοια είναι η εικόνα και σχετικά με το κόστος θέρμανσης: 1 στα 4 νοικοκυριά (25%) δεν είναι σε θέση να πληρώσει το κόστος αυτό, κατά δήλωσή τους, περίπου 6 στα 10 (56%) δυσκολεύονται στην αποπληρωμή και μόλις 1 στα 7 νοικοκυριά (14%) δεν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στην αποπληρωμή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακριβότερο κατά 12% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος

Πώς θα ζεσταθούν φέτος οι Έλληνες – Οι αλλαγές της κρίσης σε κατανάλωση, θέρμανση

EY: «Ψαλίδι» των καταναλωτών τα Χριστούγεννα σε δαπάνες, φωτισμό και διακόσμηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News