BUSINESS & FINANCE

DBRS: «Μαχαίρι» στις προβλέψεις του 2023 για την Ελλάδα – Παγκόσμια επιδείνωση προσδοκιών

DBRS: «Μαχαίρι» στις προβλέψεις του 2023 για την Ελλάδα – Παγκόσμια επιδείνωση προσδοκιών

Σε δραστική περικοπή των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 προχωρά η DBRS Morningstar, έστω και εάν έχει ανεβάσει τον πήχυ για την χρονιά που κλείνει. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη όλων των οικονομιών για το 2023 έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να αναμένεται πολύ αδύναμη ή και αρνητική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η DBRS εκτιμά πλέον ότι το 2022 θα κλείσει με ανάπτυξη 6% για την ελληνική οικονομία (δηλαδή 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι περίμενε τον Σεπτέμβριο), όμως ο οίκος προβλέπει ρυθμούς μόλις 0,6% για το 2023. Πρόκειται για εκτίμηση κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Για το 2024, η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει αισθητή επιτάχυνση, με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%.  

Η DBRS περιμένει την ανεργία στην Ελλάδα στο 12,6% για φέτος, στο 12,1% για το 2023 και στο 11,5% για το 2024.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι το 2023 θα φέρει στασιμότητα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ επίσης να παρουσιάζουν ανάπτυξη μόλις 0,3%, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης είναι υψηλός κατά το πρώτο μισό του έτους.

«Μια ήπια ύφεση βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να απειλήσει σημαντικά τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις», σημειώνει ο Thomas R. Torgerson, συν-υπεύθυνος κρατικών αξιολογήσεων της DBRS. Όμως, προσθέτει ότι μια πιο βαθιά ύφεση, ειδικά εάν προηγηθεί ένα πρόσθετο γεωπολιτικό σοκ, μία αναζωπύρωση της πανδημίας ή μια μεγαλύτερη πτώση των αγορών, θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις αξιολογήσεις. Επιπλέον, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονα υψηλός, «παγώνοντας» την καταναλωτική ζήτηση για περισσότερο καιρό, αυτό θα μπορούσε να φέρει χειρότερες οικονομικές επιδόσεις το δεύτερο εξάμηνο του  2023 ή το 2024.

Στους μακροοικονομικούς κινδύνους της επόμενης χρονιάς, η DBRS τονίζει ότι είναι ακόμα ασαφές πόση πρόσθετη νομισματική σύσφιγξη θα χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα όπου έχουν θέσει τον στόχο τους οι κεντρικές τράπεζες. Άλλωστε, υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Η ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση θα μπορούσε τελικά να δώσει τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, όμως ο οίκος εκτιμά ότι οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού θα συνεχιστούν για περισσότερο καιρό στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης του δομικού πληθωρισμού και των χαμηλότερων επιτοκίων.

Ειδικά στην περίπτωση πιο επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης, τα ακίνητα και άλλες αγορές ίσως να δεχθούν αυξημένες πιέσεις, τονίζει η DBRS.  Παρότι  βλέπει περιορισμένο κίνδυνο σοβαρής πτώσης του real estate, λόγω της ισχυρής ζήτησης και του αργού ρυθμούς στις κατασκευές, αναγνωρίζει ότι κάποιες αγορές ήδη βιώνουν μια διόρθωση. Ο οίκος τονίζει, ωστόσο, ότι θα χρειαζόταν μια πολύ πιο σοβαρή επιδείνωση για να διαγραφεί η άνοδος των τιμών από το 2020 και το 2021.

Διαβάστε επίσης: 

UniCredit: Πώς η Ελλάδα πέτυχε μείωση-ρεκόρ στο χρέος

BNP Paribas: Διατηρεί το momentum η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 1% το 2023

Goldman Sachs: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News