Business & Finance Τετάρτη 21/12/2022, 11:09
ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ

Ακριβότερο κατά 12% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος

Ακριβότερο κατά 12% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος

Το βάρος της ακρίβειας θα κληθούν να σηκώσουν τα νοικοκυριά και κατά τις γιορτές, με το κόστος του τραπεζιού των Χριστουγέννων να ανεβαίνει αισθητά σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, για χριστουγεννιάτικο τραπέζι 6-8 ατόμων το κόστος ανέρχεται μεταξύ 92,55 ευρώ έως 127,07 ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 11,6% έως και 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021, όπως προκύπτει από επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με βασικούς παράγοντες της αγοράς από το ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Μεταξύ των ευρημάτων σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τη μεγαλύτερη μεταβολή – της τάξης του 28,6% – καταγράφουν οι πατάτες με το κόστος των 3 κιλών να εκτιμάται στα 2,79 ευρώ. Επίσης, η νωπή γαλοπούλα είναι ακριβότερη κατά 14,1% σε σχέση με πέρυσι, με το κόστος των 5 κιλών να ανέρχεται περίπου στα 39,1 ευρώ. Κατά 25,5% πιο ακριβό είναι το χοιρινό με την τιμή των 5 κιλών να διαμορφώνεται στα 26,05 ευρώ. Πιο ακριβά είναι και τα ποτά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με τις τιμές των αναψυκτικών να είναι κατά 17% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά 12,8% ακριβότερες είναι οι μπύρες

Ακολουθούν οι πίνακες του ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ με ενδεικτικές τιμές και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ορισμένα προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού»: 

Ακριβότερο κατά 12% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος-1

Ακριβότερο κατά 12% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: 300 ευρώ τον μήνα το επιπλέον κόστος για το μέσο νοικοκυριό

Καταναλωτές: Εξι μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια

Σούπερ μάρκετ: Τι έδειξε η σύγκριση τιμών με 5 ευρωπαϊκές χώρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News